Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın fiyatları ne olacak?

Altın fiyatları iki aydır hızla yükseliyor.
Standart Bank'ın kıymetli metal analisti Walter de Wet hafta sonunda Financial Times'a yaptığı açıklamada "altının böyle bir performans göstereceğini hiç beklemiyorduk" diyor.
Peki altın fiyatlarında yıl başından bu güne nasıl bir değişme oldu? Altının ons (31.1gram) fiyatı yıl başından bugüne yüzde 9.6 artarak 1.204 dolardan cuma günü Londra kapanışta 1.320 dolara yükseldi. Tabii bu arada hemen belirtelim Türk parası cinsinden altın fiyatları yılbaşından bugüne yüzde 12.1 artarak gram altın 82 lira düzeyindeyken cuma günü 92 lira oldu. Cumhuriyet altınının fiyatı ise aynı dönemde 552 liradan 624 liraya yükseldi.
Peki niçin altın fiyatlarında beklenmeyen bir gelişme yaşanıyor? Önce beklenen neydi onu açıklayalım:
Altının ortalama ons fiyatının 2014'te Merrill Lynch 1.150 dolar, Barclays 1.205 dolar, JP Morgan 1.263 dolar, UBS 1.200 dolar, HSBC 1.292 dolar olacağını bekliyor. Beş büyük bankanın beklentilerinin ortalaması 1.209 dolar oluyor. Bu arada geçen yılın altın ons fiyat ortalamasının 1.413 dolar olduğunu hemen hatırlatalım.
Bu düşük ortalama fiyat beklentilerine rağmen yıl başından beri altın fiyatlarındaki hızlı yükselişin nedenlerine gelince… Yükseliş, gelişen ülke para birimlerinde yaşanan oynaklık, altın fiyatının ucuz olması nedeniyle Çin'den gelen yoğun talep, özellikle ABD ve Avrupa borsalarında hisse senetleri fiyatındaki gelişmeler ve altın üreticilerini zarar edip üretimi durdurmalarına bağlanıyor.
Belki de saydığımız nedenlerden en önemlisi altın fiyatlarında 2013'te yaşanan yüzde 27'lik düşüşün altın üretici firmalarına verdiği zarar oluyor.
Bu zarar nedeniyle pek çok firma üretimi durduruyor.
Çünkü dünyanın üç büyük altın üretici firması Barrick Gold, Kinross Gold ve Goldcorp 2013'te toplam 16 milyar dolar zarar ettiler.
Ve bu nedenle Barrick Gold bu yıl dünya altın üretiminin yüzde 16 azalacağını ileri sürüyor. Dolayısıyla altın arzında bir azalma bekleniyor.
Hatta altın arzındaki azalma ile ABD ekonomisinde yaşanabilecek olası olumsuzlukların etkisiyle altının ons fiyatının 2014 sonu ve 2015 başında yeniden 2011 ağustosunda olduğu gibi 1.900 dolara yükseleceğini ileri sürenler bile var.
Tabii bu yıl içinde altının ons fiyatının 950 dolara gerileyeceğini ileri sürenlerin olduğunu da belirtelim.
Peki bundan sonra altın fiyatları ne olabilir? Bu sorunun cevabını UBS kıymetli metal analisti Joni Teves şöyle cevaplıyor "Altın fiyatları genellikle Kuzey Amerika ve Avrupa hisse senedi fiyatlarıyla negatif korelasyon gösterir.
Kısa vadede yatırımcı altına olumlu bakıyor. Ama altın fiyatlarının yükselip eski günlerine dönmesi için şimdilik ortada bir neden yok"
diyor.
Teknik analistler ise altın ons fiyatlarının 1.320 doları aşması halinde fiyatın 1.340 dolara çıkabileceği, sert bir düşüşte fiyatın 1.290 dolara geri çekilebileceğini ileri sürüyorlar.
Altında son durum bu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA