Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Türkiye Ukrayna'ya nasıl para verebilir?

Ukrayna'da yaşanan politik kriz ve sokak çatışmalarının ardından ülkenin içinde bulunduğu ekonomik çıkmazdan kurtulması için Avrupa ve ABD harekete geçti. Çünkü Rusya, vermeyi taahhüt ettiği 15 milyar dolar tutarındaki yardımı ve ucuz gaz taahhüdünü dondurdu.
Dolayısıyla ülke para bulmak için tekrar batıya yöneldi.
Gelelim Ukrayna'nın ne kadar acil finansmana ihtiyacı olduğuna... The Wall Street Journal, kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's tahminine göre devlet, merkez bankası ve sermayesi devlete ait Naftogaz'ın yıl sonuna kadar ödeme yapabilmek için 13 milyar euroya ihtiyacı olduğunu dün belirtti. Tabii bunun yanında bir de Ukrayna'nın diğer bir sorunu doğalgaz fiyatları oluyor. Çünkü Rusya kendi istekleri yerine gelmediğinden ülke ekonomisini zora sokmak için doğalgaz fiyatlarını yükseltebilir. Bu defa artan doğalgaz fiyatlarının yükünü de finanse etmek gerekecek tabii. Bu çerçevede Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton önceki gün ülkenin başkenti Kiev'de muhtemel politik ve ekonomik yardımları görüştü. İşte bu görüşmenin ardından perşembe günü AB'ye üye 28 ülke maliye uzmanları Brüksel'de toplanarak Ukrayna'nın finansman ihtiyacını tartışacaklar. AB yetkililerinin tahminlerine göre Ukrayna'nın 20 milyar euro tutarında yardıma ihtiyacı var. Uzun dönemli yardım için IMF'nin de devreye girmesi gerekiyor. Yine bir başka tahmine göre ülkenin 2015 sonuna kadar ödemelerini yerine getirebilmesi için 35 milyar dolar bulması gerekiyor. Bu parayı ancak IMF ve Avrupa ülkelerinden sağlayabileceği ileri sürülüyor. Bu arada Türkiye'ye de yardıma katılması için başvurulacağı ileri sürülüyor. Bütün bunların yanında AB, Ukrayna'ya bu yıl makro-finansal yardım kapsamında önceden planladığı 610 milyon euro tutarında bir desteği gerçekleştirecek.
Yine Ukrayna'ya yardım için Avrupa Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının Ukrayna Merkez Bankası'yla döviz takas (swap) anlaşması yapması öneriliyor. Böylece ülkenin döviz ihtiyacı karşılanacak. Çünkü Ukrayna Merkez Bankası'nın döviz rezervleri geçen hafta 20 milyar dolardan 17.8 milyar dolara geriledi.
Gelelim Türkiye'nin Ukrayna'ya nasıl yardım edebileceğine
... Bildiğiniz gibi Ukrayna milli geliri 176 milyar dolar tutuyor. Nüfusu 45 milyon ve fert başına ortalama yıllık geliri yaklaşık 3 bin 900 dolar düzeyinde seyrediyor. Ukrayna'nın Türkiye ile dış ticaret hacmi 2013'te 6.6 milyar dolara ulaştı. Ve Ukrayna, Türkiye'ye geçen yıl 4.5 milyar dolar tutarında ihracat yaptı. Türkiye'den ithalatı ise aynı dönemde 2.1 milyar dolar oldu. İşte verilere göre Türkiye Merkez Bankası, Ukrayna ile döviz takası anlaşması yapabilir. Böylece Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu malları Türkiye'den alması kolaylaşır. Ve iki ülke ticaret yaratıcı etkiyle dış hacmini artırarak büyüme hızlarını ve istihdamlarını çoğaltabilirler.
Anlayacağınız, Türkiye Ukrayna'ya saldıran akbaba fonların bir kısmını ticaret yaratıcı etkiyle kovalayabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA