Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

N'oldu 100 okul sözünüz Hüsnü Bey?

Zaman gazetesi birkaç gündür "Ortak Akıl" başlığı altında toplantılar düzenliyor. Gazete dün de sayfalarına "özel üniversite" talebiyle ilgili tartışmaları taşımıştı. Yeni YÖK yasa tasarısının, özel üniversite kurmayı zorlaştırdığına inanan katılımcılar mevcut kanunla ilgili serzenişte bulunmuşlar.
Serzenişte bulunanlar arasında Türkiye'nin en zengini unvanına sahip Hüsnü Özyeğin de varmış. Hüsnü Bey mevcut yasayla ilgili bir yığın eleştiri yaptıktan sonra demiş ki: "Özkaynaklarımdan 400 milyon lirayla kurduğum üniversitemin geleceği ile ilgili çok hassasım! Şimdi bizim mütevelli heyetine dışarıdan biri atanacaksa, bu kişinin mevcut üyelerimizden daha çok katkıda bulunan profilde olması gerekir!" Neyse ama epeyce bi dert yandıktan sonra da çok güzel bir çağrıda bulunmuş.
Katılımcılar arasında bulunan Hakkâri Üniversitesi Rektörü Ebubekir Ceylan'ın, "Globallikten bahsediyoruz ama Hakkâri'deki bir öğrencinin şehir dışında bir yerde okumasına imkân sağlayamıyoruz" çığlığına hak vermiş ve hemen o anda çözüm üretmiş bu soruna. "Türkiye'de öğrenci dağılımının homojen olması için doğu ve batıdaki üniversiteler arasında öğrenci değişim ve dönüşüm projesi başlatılmalı. Rektörümüzün aracılığı ile üniversitemin Hakkâri Üniversitesi'nden öğrenci kabul etmeye hazır olduğunu duyurmak istiyorum" diyerek Hakkâri Üniversitesi'nde okuyan öğrencilere çağrıda bulunmuş.
Tabii Hakkâri'de okuyan bir öğrencinin hangi kriterleri yerine getirmesi halinde İstanbul'daki Özyeğin Üniversitesi'nde bedelsiz okuma şansı bulacağını bilmiyorum. Muhakkak bazı şartlar koyulacaktır ortaya, ancak her ne olursa olsun Hüsnü Bey'in girişimi çok yerinde ve anlamlı. Ancak çağrının hayata geçeceği yönünde şüphelerim var. Yalan yok kaygılıyım! Çünkü Hüsnü Bey bu hayır işlerinde verdiği sözü tutabilen bir kimse değil!
Çoğunuz şimdi bu yazdıklarımı ağır bulacaksınız biliyorum ve ayıplayacaks ama inanın yazdıklarımda haklıyım. Hüsnü Bey'in maalesef böyle bir sorunu var. Bizzat şahit oldum böyle bir sorunun yaşadığına. Gözümün önünde yüzüne vurdu Başbakan Erdoğan, geçen yıl himayelerinde gittiğimiz Çin Gezisi'nde. Tatlı sert bir üslupla çıkışmıştı görür görmez Özyeğin'i. "Çok kızgınım sana! Bana 100 okul yapacağına söz vermiştin ama sözünü tutmadın!" demişti.
Hüsnü Bey ise düştüğü zor durumdan çıkmak için "Üniversite yaptım ya Sayın Başbakanım!" demişti. Bunun üzerine Başbakan da "Bedavaya mı okutuyorsun öğrencileri? Para alıyorsun çatır çatır. Ben yapıp da devlete bağışlayacağın okullardan bahsediyorum" cevabını vermişti. Bunun üzerine bir kez daha söz vermişti Hüsnü Bey. Başbakan da bana dönüp bir gazeteci olarak bu işi takip etmem gerektiğini söylemişti.
O günlerde kısaca yazmış ve Özyeğin'e verdiği sözün takipçisi olacağımı söylemiştim. Aradan 9 ay geçti. Sordum, soruşturdum hâlâ bir icraat yok. Sanırım yine unuttu. Yerine getireceğini de sanmıyorum artık.
Yukarıda dediğim gibi bence durum. Ortama uyuyor ve gaza gelip söz veriyor ama sonra o sözü verdiğini unutuyor adamcağız. Neyse... İnşallah aynı unutkanlığı Hakkârili gençlere verdiği sözde de yapmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA