X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Diyabette yaşam kalitenizi arttırın
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Diyabette yaşam kalitenizi arttırın

  • Giriş Tarihi: 10.2.2013

Medical Park Antalya Beslenme ve Diyet Uzmanı Yurdakul "Diyabet kontrol altına alınmadığında çok sinsi ilerleyen bir rahatsızlıktır. Kişiye özel tedavi ve beslenme programı hazırlanmalı" dedi

Diyabette beslenme alışkanlıkların düzenlenmesinin amacı sabahtan gece yatıncaya kadar kan şekeri seviyesini istenilen düzeyde tutarak, gün içerisinde hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarını önlemek ve yaşam kalitesini arttırarak yaşam süresini uzatmaktır. Diyabet kontrol altına alınmadığı zaman çok sinsi ilerleyen bir rahatsızlıktır. Mutlaka kişiye özel tedavi ve beslenme programı hazırlanmalıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul "Çay şekeri, şekerlemeler, reçel, bal, hazır meyve suları, kurabiyeler, bisküviler, pasta ve tatlılar, çikolatalar vücudunuzda hızlı bir şekilde glikoza çevrilerek kana geçerler ve kan şekerinizde ani yükselmeler meydana getiriler. Yüksek kan şekeri sağlığınız için arzu edilen bir durum olmadığı için bu tür yiyeceklerin beslenmenizde yer almaması gerekmektedir" dedi. Posalı yiyecekler kan şekerimizin daha yavaş yükselmesini sağlar. Posadan zengin meyve ve sebzelerin suyunu içmek değil, meyve ve sebzeleri kabuğu ile yemek posa alınması açısından faydalıdır. Posadan zengin meyve ve sebzelerin, sindirim sisteminden emilimlerinin yavaş olması kan glikozundaki yükselmelerin daha az olmasına neden olmaktadır.

GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK GIDALAR
Her yiyeceğin yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızları farklıdır. Yiyeceklerin kan şekeri yükseltme hızlarına Glisemik İndeks adı verilir. Genellikle posalı yiyeceklerin glisemik indeksleri düşüktür. Kurufasulye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, portakal gibi yiyeceklerin düşükken, beyaz ekmek, pirinç, muz ve kurutulmuş meyvelerin glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksin yüksek olması o besini diyetimizden çıkartacağımız anlamına gelmez. Miktarını doğru tükettiğimiz sürece sıkıntı olmaz.

ÖĞÜN ATLAMAYIN
Düzgün öğün alışkanlığı dışında düzenli aralıklarda kişiye özel ara öğünlerimizin olması gerekmektedir. Ara öğünlerin sayısı ve sıklığı yemek saatleri, çalışma şekli, alınan diyabet ilaçları ve insülinin türü, yaşam şekline göre hatta mevsime göre değişiklik gösterebilir. Amaç kan şekeri seviyesini koruyabilmektir. Uzun süren açlıklar kan şekerimizin düşmesine bir sonraki öğünde çok daha fazla besin tüketmemize, devamında ani şeker yükselmesine sebep olur.

GÜNLÜK YÜRÜYÜŞ
Günlük yürüyüşlerimize en az 30-45 dk olacak şekilde, ne çok aç nede çok tok çıkalım. Fiziksel aktivite besinlerin parçalanması sonucunda oluşan şekerin emilerek kana geçmesinden sonra hücreler tarafından kullanımı hızlandırır. Meyveleri daha çok öğün aralarında ara öğünlerde,1 porsiyon meyve ve 1 porsiyon proteinli bir gıda veya yağlı tohumlardan biriyle tüketmek gerekir. Süt, yoğurt, ayran veya ceviz, bademle tüketmek idealdir.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.