X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kaderleri domatesçilik
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kaderleri domatesçilik

  • Giriş Tarihi: 3.3.2013

Kumluca'da 20 bin dekar alanda yılda 400 bin ton domates üretimi yapılıyor

Örtü altı sera üreticiliğinin önemli merkezlerinden biri olan Kumluca'da Türkiye'deki domates üretiminin yaklaşık yüzde 15'i gerçekleştiriliyor.

İHRACATIN MERKEZİ
Türkiye'de örtü altı sera üreticiliğinde önemli bir yere sahip olan, "Seracılığın başkenti" olarak adlandırılan Kumluca'da en fazla üretilen sebze ise domates. Kumluca'da üretilen domateslerin önemli bölümü Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç ediliyor. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de en fazla sera alanının bulunduğu yerlerden olan Kumluca'da en fazla üretilen ürünün de domates olduğunu söyledi. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 2011 yılında 3 milyon 92 bin ton domates üretimi gerçekleştirildiğini bildiren Kayhan, bunun yüzde 67'sinin Antalya'da, yaklaşık yüzde 15'inin ise Kumluca'da üretildiğini vurguladı.

KIŞ AYLARINDA KIRMIZI

Kumluca'da çeşitli domates türleri yetiştirildiğini anlatan Kayhan, bunlar içinde öne çıkanlarının normal tekli domates, salkım, çeri, kokteyl, kahverengi, beef ve bunlara bağlı diğer çeşitler olduğunu kaydetti. Kayhan, Kumluca domatesinin en önemli özelliğinin rengi olduğunu dile getirerek, "İlçemizde üretilen domatesler kış aylarında bile yaz aylarında üretilmiş gibi kırmızıdır. Ayrıca dayanıklı olmaları nedeniyle ihracata uygundur. Bu özelliği sayesinde domateslerimiz beğeni toplamaktadır. Ayrıca kış mevsiminde hiçbir bölgede ilçemizdeki üretim kadar domates üretimi yapılmamaktadır" dedi.

100 DEĞİŞİK ÇEŞİT

Domates üretiminde 100 çeşit bulunduğunu, belirli çeşitlerin üretimine ağırlık verildiğini kaydeden Kayhan, "Türkiye genelinde domates üretimi 3 milyon ton civarındayken, ilçemizde bu rakam yaklaşık 400 bin ton civarında. Üretilen domatesimizin yaklaşık yüzde 40'ı ihraç ediliyor" diye konuştu.

GELECEKTE ÜRETİM ÇEŞİTLENECEK
Kayhan, gelecek yıllarda domates üretiminde çok daha farklı çeşitlerin üretileceğine ve bu üretimler sayesinde bölgenin hem çeşitlilik hem de ekonomik anlamda kazançlı çıkacağına inandığını kaydetti. Bu arada Kumluca'da yaklaşık 20 bin dekar alanda domates üretimi gerçekleştiriliyor. Rengi, tadı ve şekliyle farklı olan sarı domates, lüks restoranlarda tadımlık olarak tüketilirken, üreticiler yüksek fiyata satılmasından dolayı üretimini tercih ediyor.Barındırdığı "likopen" maddesinin yüksekliğiyle öne çıkan "kahverengi domates" üretiminin büyük bölümü de ihraç ediliyor.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.