X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Gıdalardaki gizli tehlike fruktoz
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Gıdalardaki gizli tehlike fruktoz

  • Giriş Tarihi: 10.3.2013

Fruktoz, glukoz (kan şekeri) gibi basit şekerlerdendir. Meyve ve bal gibi doğal besinlerde bulunmakla birlikte glukozdan daha tatlıdır ve metabolizması farklıdır. Çay şekeri olarak bilinen sukroz yarı yarıya glukoz ve fruktoz içerirken, piyasada kullanımı hızla artan mısır şurubunda ise bu oran fruktoz lehine artmış durumda ve hatta bazı şuruplarda fruktoz oranı % 90'lara ulaşmaktadır. Mısır şurubu ucuzluğu ve işlenmiş gıdalarda kolay kullanılabilme özelliği ile (gazlı içecekler, çikolata, kek, şekerleme türleri, kraker, ketçap vs.) tercih edilmektedir. Yemeklerden sonra ortaya çıkan ve doyma hissi sağlayan en önemli iki unsur, kan glukoz ve kan insulin düzeylerinin yükselerek insülinin aracılığı ile glukozun hücre içine alınmasının gerçekleşmesidir. Bu mekanizma insanda doyma hissine neden olur ve daha fazla yemek yenmesini engeller. Fruktoz, glukoz ile aynı enerji (kalori) yüküne sahip olmasına rağmen doyma hissine katkısı bulunmamaktadır. Bu nedenle gıdalarla tüketilen glukoz miktarı azalıp fruktoz miktarı arttıkça, iştah açıcı hormon düzeyleri baskılanamadığından bireyde daha geç doyma hissi oluşur ve daha çok yemek yeme ihtiyacı doğar. Fast-food olarak bilinen tüketim kültürünün en önemli sakıncalarından biri de budur. Gün içerisinde farketmeden tükettiğimiz yüksek fruktoz, şişmanlık ve şişmanlıkla ilgili hastalıkların ortaya çıkmasında yeni bir sağlık tehdidi olarak kabul edilmektedir 20 sağlıklı gönüllünün katılımı ile yapılan bir çalışmada deneklerin fruktoz ve glukoz tüketimi sonrası MR çekimleri yapılarak beyindeki kan akımları inceleniyor.. Çalışma sonunda glukoz alındığında iştahla ilgili beyin bölgelerinde kan akımı (dolayısıyle iştah merkezindeki aktivite) azalırken doygunluk göstergeleri artıyor (konnektivite). Fruktoz alındığında ise bu durum gözlenmiyor. Tüketicilerin, masum gibi gözüken bu yeni ancak gizli tehdidin farkında olmaları ve özellikle çocukları bu tür ürünlerden uzak tutmaları, şeker, kalp/damar, şişmanlık, yüksek tansiyon, gut gibi uzun süreli ve tedavisi zor hastalıkların önlenmesinde alabilecekleri önemli bir tedbir olarak görülmektedir.

Dr. Meltem Demİr

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.