X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Dadaş lezzeti cağ kebap
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Dadaş lezzeti cağ kebap

  • Giriş Tarihi: 8.4.2013

Erzurumlu Kemal Koç'un 31 yıl önce açtığı patentli cağ kebabı lokantaları zincirinin son halkası, Antalyalılara dadaş lezzetini tattırıyor

Erzurum'un patentli cağ kebabı markası Meşhur Erzurum Koç, Antalyalılara en ünlü Dadaş lezzetini sunuyor. Kemal Koç, atalarından miras kalan hazırlanışı zahmetli et yemeğini 31 yıl önce memleketinde açtığı lokantasında herkesle paylaşmak istemiş. Gördüğü ilgi karşısında aslen pansiyon olan işyerini oda oda büyütmüş. Ünlü şarkıcılar, oyuncular, gazeteciler, işadamları, spor adamları, siyasetçileri ve gurmeleri ağırlamış.

PATENTİNİ SATMIYOR

Lokantasına gösterilen ilgi dolayısıyla taklitlerinin olacağı düşüncesiyle, lokanta markasının patentini almış. Lokantasında yemek yiyen tanınmış simalar, yaşadıkları Kumluca, Eskişehir, Ataköy, Bakırköy, İzmir, Kadıköy, Doğu Beyazıt gibi yerlere birer şube açmasını istemiş. Birçok insan da isim hakkı talep etmiş. Kontrol edemediği bir işletmecinin hatasıyla markasının zedeleneceği düşüncesiyle talepleri reddetmiş. Yaklaşık 400 bin Erzurumlunun yaşadığı Bursa'ya ikinci şube ve ustalığına güvendiği Iğdır'daki arkadaşına isim hakkı vermiş. Antalya'da Bülent Ecevit Bulvarı'ndaki üçüncü şubesini açma nedeni ise Barbaros Çay Bahçesi'ni işleten oğlu Akif Koç'un artık Antalyalı olması. Sürekli şubelerini denetleyen Koç, Lara bölgesindeki yeni işyerinin başına da oğlunu geçirmiş.

ATALARI EVDE YAPARMIŞ
Çocukluğunu geçirdiği Tortum ilçesinde babası Ahmet Koç, 2-3 haftada bir kez Osmanlı usulü şömineye benzer ocaklı evlerinde cağ kebabı yaparmış. Civardaki il ve ilçelerde de aynı şekilde evlerde yapılan bu yemek, zamanla düğünlerde ikram edilmiş. Satışı da ilk kez yol üstü lokantalarında olmuş.

HER GÜN YİYORUM
İlk dükkanını açtığı 31 yıldır günde 2 öğün cağ kebabı yediğini gururla anlatan Koç, "Ne şişmanlıyorum, ne dokunuyor. Bir gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile gelen genel sekreteri, karnının ağrıdığını söyledi. Ben de kebabı yiyince düzeleceğini söyledim. Hakikaten de yemekten sonra karın ağrısının geçtiğini ifade etti. Ben de masasının karşısındaki duvara yazdırdığım, 'Hoş geldiniz sefa geldiniz, elbette ki kebap yemeğe geldiniz. Varsa sizin de bir derdiniz, şifadır bizim kebabımız" tabelasını gösterdim. Şaşakaldı" diye bir anısını paylaştı.

ŞİİRLERİ DE BEĞENİLİYOR
Şiire çok meraklı olan Koç, gelenlere içinde Erzurum'u tanıtan ve ilk lokantasına gelen ünlülerin fotoğrafları olan şiir kitaplarını hediye ediyor. 20 yılda yaklaşık 266 bin tane dağıtmış. Her şubesinde, "Bütün insanlar akrabadır. Baba; Adem, Anne; Havva'dır" yazısı var.

BİR PORSİYON ASLA YETMİYOR
Aynı anda 250 kişiye rahatlıkla servis yapılabilen restorana gittiğinizde, menü göremiyorsunuz. Çünkü yalnızca cağ kebabı pişiyor. Yanına soğan, biber, domates ezmesi, söğüş salata ve istemediğiniz kadar Erzurum'dan getirtilen lavaş ekmeği veriliyor. Etin ateşte kalma süresine göre ağırlığı 60- 70 gram arasında değişen bir cağ 7,5 TL. Ama asla bir cağ ile yetinmiyorsunuz. Lezzeti, hafifliği ve mideyi zorlamaması nedeniyle, yetişkin bir insan ortalama 3- 4 cağ et sipariş veriyor. Erzurum'da bir kerede 32 cağ yiyebilen var.

PAKET SERVİS YOK
Paket servisi yok, komşu hakkı olduğundan sadece karşı komşulara veriyor. Yaşı 68'e gelmiş Koç, her yere el atmanın kaliteyi bozacağı düşüncesiyle paket servisine karşı. Etin lezzetini koruması için ustaların yalnızca sürekli ateş üstündeki ete yoğunlaşması gerektiğini belirten Koç, bunun için çorba bile yapmadıklarını söyledi.

EN FAZLA 17 KİLO KUZU ETİ SARILIYOR
Erzurum Cağ Kebabı'nda en fazla 17 kilo kuzu eti kullanılıyor ve başka yörenin veya koyun eti karıştırılmıyor.

'CAĞ' ADINI ŞİŞTEN ALIYOR
Yemeğin ilk adı kebap, Erzurum kebabı, döner, yatık döner olarak geçiyormuş. Cağ kebabı ismi, etin servis edildiği malaya benzer saplı şişin adı olan cağdan geliyor. Zamanla müşteriler, bu şişten dolayı kebabın adını cağ kebabı koymuş. Odun ateşinde yatık olarak pişirilen et, bu şişe batırılıp kesiliyor.

KEBAP TARİFİ DEĞİŞMİYOR
Kebabın tarifi yüzyıllardır aynı. Ağırlığı en fazla 17 kilo olan kuzu budu eti, tuz, karabiber, soğan ve biberle salamura yapılıp asgari 12 saat dinlendiriliyor. Koç'un kebaplarının sırrı ise kuzuya başka bir bölge etini ya da koyun eti karıştırmaması ve etin sinirleri ile yağlarını ayıklaması.

ERZURUM TATLILARI
Kebabın dışında çoban salata ve yoğurt 1 TL, kaşık salatası 2 TL. Erzurum usulü içi cevizle doldurulmuş ve şerbetle tatlandırılmış tel kadayıf dolması 6 TL, incir tatlısı ise 7,5 TL.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.