X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Baharda mİdeye dİkkat edİlmelİ
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Baharda mİdeye dİkkat edİlmelİ

  • Giriş Tarihi: 19.4.2013

Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Serdar Akça, bahar aylarında mide hastalıklarının artabileceğini belirterek yapılması gerekenleri anlattı

Bahar aylarında havaların ısınması ile birlikte ve yazın, yemek yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler mide sorunlarını da artırabilir. Hazımsızlık, mide yanması, şişkinlik, gaz, geğirme, bulantı, karın bölgesinde rahatsızlık şekilde kendini gösteren mide sorunları, yalnızca ileri yaştakileri değil gençleri de olumsuz etkiler. Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Serdar Akça, bahar aylarında mide sağlığının korunması için önerilerde bulundu.

BAHARDA ÜLSER ARTAR
Özellikle bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan ya da var olan sorunların daha da arttığı hastalıkların; ülser, reflü ve gastrit olarak sıralandığını söyleyen Doç. Dr. Akça; "Mide ağrısı genellikle üst karın bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetler, yanma ve kazınma şeklinde de kendini gösterebilmektedir. Onikiparmak bağırsağı ülseri, yanma ve kazınma hissi şeklinde ağrılarla ortaya çıkar. Özellikle açlık sırasında bu his artar, yemek yendiğinde ise azalır" sözleriyle hastalıkların belirtilerini anlattı. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin mevsimsel dalgalanma gösterdiğini ve bahar aylarında daha çok görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Akça bu durumun nedenini şu sözlerle açıkladı: "Nem ve güneş ışığı faktörleri, ülser şikayetlerini arttırmaktadır. Hazımsızlık sorunu yaşayan bazı hastalarda ise bahar aylarında daha fazla tüketilen çiğ sebze ve meyvenin bu soruna neden olduğu düşünülmektedir."

KIZARTMA VE ASİTLİ YİYECEKLER

Doç. Dr. Akça bazı yiyeceklerin tüketilmesinden sonra mide yanması, ekşime, gaz ve şişkinlik şikâyetlerinin daha çok gastritte ortaya çıktığını söyleyerek bahar aylarında kızartmaların fazla tüketimi, asitli ve gazlı içecekler, dondurma, buzlu meyve suları, soğuk su gibi yiyecek ve içecekler nedeniyle gastrit şikayetlerinin arttığını; bu nedenle midede hazmı zorlaştıran yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

GEÇ SAATTE YEMEK ZARARLI
ReflüNÜN mevsimlerle direkt ilişkisi olmasa da yaz aylarında çay ve gazlı içecekler gibi sıvıların fazla miktarda tüketilmesiyle artırabileceğine dikkat çeken Akça; "Çünkü yaz döneminde geç saatlere kadar fazla miktarda yemek yenmesi mide asidinin geri kaçışına neden olur. Yine yazın soğuk ve buzlu içecekler, bağırsak hareketlerini azaltır. Bu da bağırsaklarda gaz ve şişkinliğe neden olur. Bu durumda reflüsü olan hastaların şikayetleri artar. Reflü çok yaygın ve masum bir hastalık olarak görülse de özellikle yemek borusunun mideyle birleştiği yerde, kanser riskinde artış söz konusu olabilir" dedi.

Kimler risk altında?
Ailesinde mide kanseri öyküsü bulunanlar
Aşırı kilolu kişiler
Midesinde bakteri (Helicobacter pylori) bulunanlar
Stres altında olanlar
Sigara içenler
Başka hastalıkları nedeniyle ağrı kesici ve romatizma ilaçları kullananlar
Fazla tuz ve et tüketenler
Sebze ve meyveden fakir beslenenler
İleri yaştakiler

Mide sağlığınız için beslenme alışkanlıklarına özen göster
Az ve sık yemek yiyin, yemeklerinizi iyi çiğneyin.
Tahıl tüketiminizin (ekmek, makarna, pirinç, patates, vb.) yeterli olmasına dikkat edin.
Tereyağı ve kuyruk yağı yerine zeytinyağı tercih edin.
Aşırı miktarda kırmızı et tüketmeyin. Protein ihtiyacınız için tavuk, balık ve kurubaklagil yiyin.
Yeterli miktarda süt ve süt ürünü tüketin.
Şekerden, şekerli içeceklerden ve şerbetli tatlılardan uzak durun.
Tuzu azaltın.
Kızartma ve mangaldan kaçının, haşlama yiyeceklere ağırlık verin.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.