X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Franchising'le büyümek istiyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Franchising'le büyümek istiyor

  • Giriş Tarihi: 15.5.2013

Seyyar satıcılıktan restoranlar zincirine giden hikayesinin temelinde alın teri olan Güneyliler, bugün 182 kişi istihdam ediyor. Şirketin büyüme politikası, franchising sistemi olarak şekilleniyor

Adana denilince insanın aklına üç şey gelir; pamuk, alın teri ve kebap. Akdeniz Markaları sayfasında bu hafta, Adana'nın pamuğunu logosunda taşıyan ve seyyar satıcılıktan restoranlar zincirine giden hikayesinin temelinde alın teri olan Güneyliler'i konuk ediyoruz. Kebap, döner, tavuk ve kuzu şiş gibi Adana mutfağı ürünleri ile Antalyalılarının gönlünde ayrı bir yere kavuşan Güneyliler'in kurucusu Adanalı Ahmet Canbaz, sektöre seyyar dürüm satarak girdi.

İKİNCİ KUŞAK DEVREYE GİRDİ
Ahmet Canbaz'ın çeyrek asrı geçen sürede alın teriyle büyüttüğü Güneyliler çatısı altında bugün 182 kişi çalışıyor. Yaklaşık 180 koltuk kapasiteli üç restoranı bulunan Güneyliler markası, sıradaki şehir restoranını Lara'da açmayı hedefliyor. Markanın ikinci kuşak temsilcisi İlkim Canbaz'ın devreye girmesiyle birlikte, büyüme politikasında franchising sistemi öne çıkmaya başladı. Hedef, Güneyliler markasıyla döner, dürüm, kebap, künefe gibi ayrı konseptlerde cep şubeleri oluşturmak.

KEBAPÇI DEĞİL MÜZİSYEN

Güneyliler markasının temeli, 1986 yılında Konyaaltı sahilinde atıldı. Adana Belediye Konservatuarı'nda öğrenci olan Ahmet Canbaz, aslında kebapçı değil, müzisyen kimliği ile Antalya'ya geldi. Bağlama çalan ve türkü söyleyen Canbaz, 1986'da Elmalılı asker arkadaşının düğününe katılmak ve düğünde sahne almak için Antalya'nın yolunu tuttu. Konyaaltı sahilinde As Düğün Salonu'ndaki düğünün ardından, bir restoran sahibinin dikkatini çeken Canbaz, gelen teklifle 20 gün Antalya'da program yaptı.

YAĞ TENEKESİ, ET VE KÖMÜR

Antalya'yı kendi deyimiyle 'temiz, samimi ve sade insanları' nedeniyle seven Ahmet Canbaz, okulu bıraktı ve Antalya'da kalmaya karar verdi. Adana'da sahne aldığı restoranlarda, mutfak konusunda bilgi birikimi sahibi olan Ahmet Canbaz, müzisyen değil kebapçı olarak kendini geliştirmeye karar verdi. Canbaz, 20 kilogramlık bir yağ tenekesi, 1 kilogram et ve 1 kilogram da kömürden oluşan sermayesi ile sektöre adımını attı.

KURUMSALLAŞMA ADIMLARI
Ahmet Canbaz, 1990 yılında ise Güneyliler markasını, Bahçelievler Mahallesi'nde, et aldığı ve önünde çiğ köfte sattığı kasabın 100 metre ilerisine taşıdı. Serüven 1994 yılında bugün adı Best Western Khan Otel olan Kışlahan Hotel'in karşısındaki restoranda devam etti. 1994 yılından itibaren restoranın hem aşçıbaşısı, hem garsonu, hem muhasebecisi olan Ahmet Canbaz, bu restoranla birlikte kurumsallaşmanın adımlarını attı. Departmanlar ayrıldı, yetkin kişiler departmanların başına getirildi…

İKİNCİ KUŞAK DEVREYE GİRDİ
Güneyliler markasında bugün ikinci kuşak da devrede. Ahmet Canbaz'ın oğlu İlkim Canbaz'ın varlığı, restoranda yenilikçilik olarak kendini hissettiriyor. Restoranın daha önce haydari, ezme ve kavrulmuş soğan olan sabit olan ikram menüsü, İlkim Canbaz'ın girişimiyle sürekli yenilenmeye başladı. İlkim Canbaz'ın en büyük etkisi ise şirketin büyüme politikasında olacak. Şimdiye kadar kendi şubelerini açarak büyüyen Güneyliler, yeni dönemde franchise vererek büyümeyi hedefliyor. Dürüm, lahmacun ve döner gibi tekli ürün gruplarında konsept cep şubeler açmayı hedefleyen Güneyliler, altyapı çalışmalarını sürdürüyor. İlkim Canbaz, Antalya'nın yanı sıra, franchising sistemiyle öncelikle İç Anadolu bölgesinde büyümek istediklerini anlattı.

ZAMAN VE PARAYI İŞİNDE DEĞERLENDİRDİ
Canbaz, 1989 yılında ise Akdeniz Sanayi Sitesi'nde bir esnaf lokantası açtı. O güne kadar dürüm olan Adana kebap, bu kez porsiyon olarak sunulmaya başladı. Adana'nın yanına diğer kebap türleri de eklendi. Sabah ve öğle saatlerinde işlerin yoğun olduğu restoranda, akşam saatlerinde ise duruyordu. Canbaz, bu açığı, günlük olarak et aldığı restoranın önünde, kendi elleriyle hazırladığı çiğköfteyi satarak değerlendirdi. "Kazandığın parayı işine yatır" mantalitesini hiçbir zaman bırakmayan Canbaz, hayatı boyunca, eline geçen parayı ve zamanı aynı ilkeyle hep işiyle değerlendirdi.

15 YILDA TOPLAM ÜÇ ŞUBEYE ULAŞTI
Ahmet Canbaz, Defterdarlık'ın açılmasıyla birlikte, restoranını 1998 yılında Yıldız Mahallesi'ne taşıdı. Ardından aynı mahallede yoğun ilgi nedeniyle ikinci restoranı da açan Canbaz, 2007 yılında ise 84 masa kapasitesiyle en büyük şubesi olan Konyaaltı restoranını açtı. Yıldız Mahallesi'ndeki ilk restoranı tadilattan geçirerek yenileyen Ahmet Canbaz, üçüncü restoranını ise Liman Mahallesi'ne taşıdı. Ahmet Canbaz, yıllardır Lara'da bir şube açmaları için talep aldıklarını belirterek, sıradaki restoranın Lara'da olacağını açıkladı.

ADANA FORMÜLÜ İLE KEBAP
Yağ tenekesini keserek mangal haline getiren Canbaz, Adana'da öğrendiği formüle göre ilk Adana kebaplarını yaparak Konyaaltı sahilinde satmaya başladı. Canbaz, yine Konyaaltı'da, o dönem adı Bermuda olan tesislerin otoparkındaki barakayı alarak dürümcü haline getirdi. Tabure ve masaları bile aldığı ahşaplardan kendisi yaptı. Güneyliler ismi de ilk o zaman ortaya çıktı.

İNSANA YATIRIM
Ahmet Canbaz, çeyrek asırlık markalaşma sürecinde en büyük yatırımı insana yaptıklarını anlattı. Bir çok restoranda çalışan sayısının yaz ve kış dönemlerinde değiştiğini hatırlatan Canbaz, "Bizde yazlık- kışlık personel yok. 12 ay çalışma var. Ayrıca dışarıdan usta getirmiyoruz. Güneyliler bir okul gibi. Personelimiz, çalışkanlıkları ve yetenekleri oranında yükseliyor. Bulaşıkçı olarak giren bir genç, ileride aşçıbaşı olabiliyor" diye konuştu. Birçok personelin Güneyliler çatısı altından emekli olduğunu ifade eden Canbaz, "Üç mağazamızın da sorumlusu olan Turan Özdemir, 25 yıldır bizimle birlikte çalışıyor" dedi. Kaliteye de büyük önem verdiklerini anlatan Canbaz, "Antalya'da beyaz bayrak alan ilk restoran biziz. Bu da insana önemi gösterir" diye konuştu.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.