Dondurma, yalnızca çocukların değil hepimizin sevdiği bir tatlı çeşidi. Şerbetli tatlıların yanında kalorisi ve glisemik indeksi düşünüldüğü zaman, dondurmaya "masum yaz tatlısı" demek doğru olacaktır. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysun Yurdakul masum yaz tatlısı olarak nitelendirdiği dondurma ve nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Dondurmanın süt ve yoğurt gibi vitamin ve mineral açısından zengin olduğunu belirten Dyt. Yurdakul, "100 gram sütlü dondurmada; 190 kalori, 148 miligram kalsiyum, 115 miligram fosfor, 63 miligram sodyum, 181 miligram potasyum, 0.1 miligram demir, 440 IU A vitamini, 0.21 miligram E vitamini vardır. Normal bir külah ise 20 kaloridir" dedi. 100 gram dondurmaki kalsiyum oranının 100 gram sütten daha yüksek olduğunu hatırlatan Yurdakul, "Kalsiyum sadece kemikler ve dişler için önemli değil aynı zamanda kilo vermede önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan çalışmalar kalsiyum açısından zengin bir beslenmenin, karın bölgesindeki yağ kaybına katkıda bulunduğunu söylüyor" diye konuştu. Dondurmanın kararında yendiği sürece kilo aldırmayacağını ancak tüketim şeklinin önemli olduğunu vurgulayan Yurdakul, "Üzerine koyduğunuz çiklota sos, fıstık veya fındık en az 75 -100 kalori daha arttıracaktır. Sağlık problemimiz yoksa dengeli beslendiğimiz sürece haftada 2-3 kez dondurma yememizin bir sakıncası yoktur. Zayıflama diyetlerinde kişilerin tatlı ihtiyacını keyifli gidermesi, sütten alcağımız vitamin ve mineralleri karşılaması düşünüldüğü zaman, diyetimizdeki süt ve meyve yerine göre 2-3 top dordurma yiyebiliriz" dedi.