Türkiye'nin en iyi haber sitesi

40 derecede oruç tutmak

Giriş Tarihi: 27.7.2013

Yılın en sıcak günlerine denk gelen Ramazanda oruç tutanlar arasında en fazla zorluğu çekenler açık havada ya da sıcakta çalışanlar oluyor. Onlar da sıcağı yenmek için çeşitli önlemler üretiyor...

Antalya'nın aşırı sıcak günlerinde oruç tutanlar arasında en fazla zorlanan açık havada ya da sıcak ortamlarda çalışanlar oluyor. Yılın en sıcak ve en uzun günlerine denk gelen oruç ayında, temizlik işçileri, güvenlik görevlileri, turistik tesislerde ve sıcak ortamlarda çalışanlar su kaybını önlemek için çok fazla alternatif üretemiyor. İşlerini yapmaya devam etmek zorunda olanlar, küçük ayrıntılara dikkat ederek mesailerini sorunsuz tamamlıyor.

'GÖLGELERDEN YÜRÜYORUM'
Konyaaltı Plajı'ndaki 8 saat süren mesailerinde sürekli devriye gezmek zorunda olan güvenlik elemanları, fırsat buldukça gölgeleri kullanıyor. Antalya'nın iklimiyle neredeyse aynı olan Mersin'den iş için geldiğini belirten güvenlik elemanı Haydar Arslan, ilk 2- 3 günden sonra zorlanmamaya başladığını söyledi. Yürümek için sürekli ağaç ve tesis gölge yolları kullandığını belirten Arslan, "Mecbur kalmadıkça açık alanlara çıkmıyorum. Sık sık yüzümü yıkıyorum. İftar saatlerinde amirlerimiz 20- 25 dakika bizi erken çıkartıyor" diyerek oruç ayının nasıl geçtiğini anlattı.

'İFTAR SONRASI AŞIRI YEMEYİN'
Şartları değerlendirerek oruç tutulmasıyla sevabın da olmayacağına inandığını ifade eden bir başka güvenlikçi Tahir Cengiz ise, aşırı sıcaklara karşı önlem olarak da akşamları aşırı yiyecek ve içecek tüketmediğini söyledi. Sofrada ne olursa onu yediğini ve gerektiğinden fazla su içmediğini belirten Cengiz, "Ne kadar yiyip içerseniz, vücut o kadar zorlanır. Sindirim sistemini yormamak için, kıvamında yiyip içmelisiniz" diye konuştu.

70 DERECE SICAKTA ÇALIŞIYOR

Güllük Caddesi'ndeki bir restoranda döner ustası olan Mehmet Emin Avcı, 50 ile 70 derece sıcaklığa çıkan iş alanında çalışıyor. Günde 20 kilo tavuk ve 25 kilo et döner pişiren Avcı, saat 21.30'a kadar mutfaktan çıkmıyor. Tek molasının namaz saatleri olduğunu ve bu sayede aldığı abdest sayesinde rahatladığını belirten Avcı, "Vücudumu direkt ateşe göstermeyecek şekilde çalışıyorum. Böyle su kaybını biraz olsun düşürebiliyorum" diyerek bulunduğu şartlar hakkında fikir verdi. Sahurda ve iftarda bol karpuz tükettiğini belirten Avcı, üzüm, vişne gibi meyveler yiyerek mesai saatindeki su kaybının önüne geçmeye çalıştığını söyledi.

FIRINDA ORUÇ ÇOK ZOR

Geçen yıl Ramazan boyunca oruç tuttuğunu söyleyen fırıncı Ahmet Değirmenci, bu yıl buna cesaret edemediğini söyledi. Geçen yıl çok zorlandığını ama başladığı için yarım bırakamadığını belirten Değirmenci, ekmeğin 250 derecede pişerken daha ince hamurlu pidenin 350 derecede piştiğini vurguladı. Değirmenci, "350 derece sıcaklığın yüzüme vuracağını düşününce, bu yıl hiç başlayamadım" dedi.

İNŞAAT İŞÇİLERİ SIK MOLA VERİYOR
Antalya'da yapılan en ağır işlerden biri olan inşaat işçileri ise, ilk günler başladıkları oruçları çok zorlanmadıkça devam ettirmeye çalışıyor. Kepez'de iki kardeşiyle birlikte bir apartman inşaatında duvar ustası ve işçi olarak çalışan Şahin Şahin, yaz mevsiminde oruç tutmanın çok daha zor olduğunu söyledi. Oruç tutmadıkları günlerde 5 litre suyun birkaç saatte tüketildiğini belirten Şahin, güneş altında çalışırken sık sık gölgede mola vermek zorunda kaldıklarını söyledi.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
40 derecede oruç tutmak
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz