Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, çiçeğin yanında dolgu maddesi olarak doğal yeşillik üretimine önem verdiklerini söyledi.
10 YIL ÖNCE
Bütün aranjmanlarda çiçeklerin aralarına doğal yeşilliklerin dolgu maddesi olarak kullanıldığına dikkatleri çeken Osman Bağdatlıoğlu, dünyada trend haline gelen doğal yeşilliğin öneminin Türk üreticilerinin 10 yıl önce farkına vardığını belirtti. İnsanların evlerinde, bahçelerinde, işyerlerinde bilinen çiçekler yerine daha naturel olduğu için doğal yeşilliklere yöneldiğine işaret eden Bağdatlıoğlu, bu nedenle Türkiye'de zaten doğada ve bahçelerde var olan yeşillikleri seralarda üretmeye başladıklarını kaydetti.
TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI
Doğal yeşillikleri üretmek için ihracat kalemi ve iç pazardaki çiçekçilerde ve süper marketlerde kullanılmak üzere hazırlıklar yaptıklarını anlatan Bağdatlıoğlu, işçilik ve enerji maliyetleri arttıkça kendilerinin de daha kolay üretilebilen ve dünyada kabul gören yeşilliklere yöneldiklerini ifade etti.
10 BİN DÖNÜMDE ÜRETİM
Doğal yeşilliklerin ekiminden ortalama 3 yıl sonra üretime geçildiğini ancak 15-20 yıl boyunca daha az masraf yaparak kesim yapılabildiğini vurgulayan Osman Bağdatloğlu, "Çiçeğin yanında dolgu maddesi olarak doğal yeşillik üretimine önem veriyoruz. Kısa zamanda 10 bin dönümden fazla alanda doğal yeşillik üreterek ihracat rakamlarımızı artırmak istiyoruz" diye konuştu.
2023 YILI HEDEFİ BELLİ
Bağdatlıoğlu, ürettikleri doğal yeşilliğin kaliteli olduğunu, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelere ihracata başladıklarını kaydetti. Son 4 yılda 1 milyon dolara yakın ihracat yaptıklarını dile getiren Bağdatlıoğlu, "Çiçekte yılda 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. 2023 ylında hedefimiz 500 milyon dolar. Bu hedefe ulaşmak için çiçek çeşitliliğini artırmamız gerekiyor. Karanfil gibi alışılmış çiçek kalemlerinin yanında dünyaya entegre olmuş çiçeklere de yöneldik" diye konuştu.