Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde hıyar çiftçinin umudu haline geldi. 15 bin dönüm alandan yaklaşık 300 bin ton hıyar rekoltesi bekleniyor. Geçim kaynağı tarıma dayanan Gazipaşa'da yeni sezonda üreticiler tarafından en fazla tercih edilen ürün hıyar oldu. Son dönemlerde tarım sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle ayakta duracak gücü kalmayan üretici, hasadı kısa süren hıyarı tercih ediyor.
300 BİN TON ÜRETİM
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Aslan, turfanda sebze sezonunun Ekim ayı sonunda başladığını ve 15 Haziran'a kadar devam ettiğini belirterek, "Çiftçiler genellikle az masrafla kısa sürede para kazanmanın yolunu arıyor. Bunun için hasadı uzun süren domates yerine, daha kısa sürede hasadı edilen hıyarı tercih ediyor. Durum böyle olunca da Gazipaşa çiftçisinin yüzde 85'i hıyar ekti. İlçede 25 bin dönüm kapalı tarım alanı var. Yıllık 15 bin dönüm alanda yaklaşık 300 bin ton hıyar üretimi yapılıyor. Örtü altı üretimde domates ise, 8 bin dönüm alanda yapılan 100 bin ton üretimle ikinci sırada yer alıyor. Çeşitliliğin az olması, sebze ve meyve fiyatlarının düşmesine neden oluyor" dedi.
MEYVE GRUBUNDA ÇİLEK İlçede
üretilen 300 bin ton hıyarın yüzde 80-85'inin ihracata gittiğini belirten Aslan, "Gazipaşa'da tarıma yatırım fazla fakat işlem hacmi dar. Ayrıca ilçemizde çeşit az. Daha çeşitli ürünler üretilmeli. Özellikle patlıcan, kabak ve biber üretimine ağırlık verilmeli. Her yere borç yapmadan, bir lirası varken 5 liralık yatırım yapmaya çalışmayacak. Böyle olursa çiftçi para kazanır" diye konuştu.
Özcan TEKİN / GAZİPAŞA