X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Temizlikten müdürlüğe
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Temizlikten müdürlüğe

  • Giriş Tarihi: 11.12.2013

Farklı departmanlardan yetişen genel müdürler arasında en dikkat çekici olanı 'kat hizmetleri' departmanından gelenler

Konaklama sektöründe genel müdürler ağırlıklı olarak ön büro ile yiyecek ve içecek sektöründen yetişen yöneticilerden çıksa da bu konuda bir sınırlama yok. 'Kat Hizmetleri' (Housekeeping) departmanından yetişerek genel müdürlüğe yükselen yöneticiler bunun en güzel örneklerini oluşturuyor. Hatta ilk önce ailesinden, "Biz seni tuvalet temizleyesin diye mi okuttuk" şeklinde tepki aldığını anlatan Şule Billur'a göre, bir kadın için kat hizmetleri yükselmek için çok uygun bir departman.
Houskeeping'de görev aldı

Şule Billur
(Magic Life Seven Seas eski Genel Müdürü)

Bilkent Üniversitesi Turizm Otel Yöneticiliği bölümü mezunuyum. Ben yiyecek içecek departmanından yükselmeyi planlıyordum. Ve ilk yıllar yiyecek içecek departmanında çalıştım. Ardından maliyet bilgisi edinmek için muhasebede çalıştım. Ancak bir kadın olarak o departmanlarda yükselmek daha zordu. Bu nedenle departman değiştirdim. Housekeeping sektörüne geçtim. İlk 5 yılım başka departmanlarda çalıştım. Housekeeping departmanında kat şefliği, genel alan şefliği, asistan housekeeping müdürlüğü gibi görevler yaptım. Housekeeping departmanının müdürlüğünün ardından genel müdür yardımcılığı ve genel müdür oldum. Yöneticilik hangi departmanda olduğu önemli değil, insan yönetimi anlamına geliyor. Mezuniyet sonrası departman seçimleri sorulduğunda, 125 kişiydik okulda. Tek housekeeping departmanını seçen bendim. Çünkü üniversite mezunu olup da temizlik alanını seçen yoktu. Ailem tepki gösterdi. 'Tuvalet temizleyesin diye mi seni okuttuk' dediler. Ama o işleri yapmazsanız, bulaşıkhanede, mutfakta çalışmazsanız, genel müdür olunca genele hakim olmazsınız.
Meydancılık yaptı

Mehmet Bahar
(Kervansaray Genel Müdürü)

Üniversite döneminde yaz aylarında çalışarak işe başladım. Sektöre housekeeping departmanında meydancı olarak giriş yaptım. Tuvalet bile temizledim. Üniversite bittiğinde kaç şefi olmuştum. Ardından housekeeping müdürlüğü yaptım. Ve ardından genel müdür oldum. Housekeeping en önemli departmanlardan biri. Bir misafir en az 8 saatini, yani günün üçte birini odasında geçiriyor. Onun dışında da restoran, toplantı salonu, lobi, havuz başı gibi tüm alanlar da housekeeping departmanının sorumluluğu altında. Geleneksel olarak, patron otelciliğinde ön büro ve satış pazarlama daha çok genel müdür oluyor. Housekeeping terfisi zor bir departman. Eğitilmiş insanların da bu departmanı tercih etmemesi bunda etkili.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.