Türkiye'de kültür mantarı üretimin yüzde 45'i Antalya'nın Korkuteli ilçesinde gerçekleştiriliyor. İrili ufaklı 2 bin işletmenin bulunduğu ilçede 6-7 bin kişi geçimini mantardan karşılıyor. Evlerin bodrumlarında yetiştirilen ve tamamı iç pazarda tüketilen mantarın ilçeye yıllık katkısının 80-90 milyon lira civarında olduğu belirtiliyor.
25 YIL ÖNCE BAŞLADI
Antalya'da ilk mantar üretimini 1988 yılında, bugün Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi olan Süleyman Ersan gerçekleştirdi. Korkuteli'nde 25 yıl önce bir evin 100 metrekare büyüklüğündeki bodrumunda mantar yetiştirmeye başlayan Süleyman Ersan, bugün 22 bin metrekarelik modern tesisinde üretim yapıyor.
6-7 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Günümüzde Türkiye'nin mantar üretim merkezi haline gelen Korkuteli'nin geçirdiği süreç Ersan'ın 25 yıllık kişisel hikayesiyle paralellik arz ediyor. Özellikle 1990'lı yıllarda mantarın iyi para etmesiyle birlikte ilçedeki hemen her evin bodrumunda, ahırdan ya da kümesten bozma odalarda mantar üretilmeye başlandı. Bu iş ilçede öyle revaç gördü ki günümüzde Türkiye'nin yıllık 55-60 bin ton olan mantar üretiminin yüzde 45'ini tek başına Korkuteli karşılar hale geldi. İlçenin en büyük üreticisi olan ve yıllık 5-6 bin ton mantar üreten Ersan, kış aylarındaki nüfusunun 16-17 bin civarında olduğunu söylediği ilçede 6-7 bin kişinin mantar üretimiyle uğraştığı bilgisini paylaştı.
İHRAÇ EDİLEMİYOR
Korkuteli'de 2 bin işletme bulunduğunu anlatan Ersan, ilçenin geçimini mantardan karşıladığını belirterek, "Yıllık 80-90 milyon lira gelir elde ediliyor. Adam ahırı, kümesini boşalttı mantar evi yaptı. İşletmeler çok fazla büyümedi. Büyük işletme yok. Sadece işletme sayısı arttı. Bodrumda mantar üretimi devam ediyor. Bir işletmeden nakliyeci, toplayan işçi ve üretici olmak üzere en az üç kişi besleniyor" dedi. Korkuteli'de bir yılda üretilen 25-27 bin ton mantarın tamamı iç pazarda tüketiliyor.