Burdur İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 13-15 Yaş Arası Çocuklarda Kanser Bilgi Düzeyi Tespiti Çalışması Toplantısı, İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Burdur Sağlık Müdürü Uzman Dr. Sırrı Şenbayram, İl Sağlık Müdür Yardımcıları Murat Musa Erk, Dr. Alper Teker, Sağlık Müdürlüğü Proje Ekibi katıldı.
DÜNYA ÖLÇEĞİNDE
13-15 Yaş Arası Çocuklarda Kanser Bilgi Düzeyi Tespiti Çalışması'nın, Mac Millan Kanser Derneği tarafından yapılan kanser anketinin genişletilmiş hali olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, "Biz de tüm dünyada ses getiren bu çalışmadan yola çıkarak; biz de 'kanser derneklerinden birinin yaptığı bu çalışmaya benzer bir çalışmayı neden Burdur'da yapmayalım' dedik" dedi. Şenbayram, 13-15 yaş arasında 6 bin 206 öğrenciye uygulanan kanser anketinin detayları hakkında bilgi verdi. Çocuklar kanser yapan etkenlerin, yüzde 96,2'si sigara, yüzde 89'u alkol, yüzde 67,8'i radyasyon, yüzde 55,8'i yağlı gıdalar, yüzde 51,3'ü asitli yiyecekler, yüzde 48'i tuz, yüzde 43,6'sı şişmanlık, yüzde 41,3'ü kalorili gıda, yüzde 24,2'si güneş ışığını kanser yapıcı etken olarak belirtti. Araştırmaya göre, kanserin bulaşıcı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 33.4 olarak tespit edildi.