Özel
OFM Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Dyt. Fatma A. Kaplan, sağlıklı beslenmenin sağlıklı yaşamda her şeyin ilk adımı olduğunu söyledi.
ÖNEMLİ UYARILAR
Beslenmeyi, büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken bir birey olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan öğeleri vücuda alıp kullanmak olarak tanımlayan Kaplan, "Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde 'yeterli ve dengeli beslenme' temeldir" dedi. Kaplan, "Besin öğeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde alınamadığında, yeterli enerji oluşmadığı ve vücut dokuları yapılamadığında 'yetersiz beslenme' birey günlük gereksinimden fazla yemek yediğinde, yeterince yemesine karşın uygun seçim yapamadığında ya da yanlış pişirme yöntemi uyguladığında 'dengesiz beslenme' oluşur" dedi.
4 ÖNEMLİ GRUP
Dyt. Kaplan, "İnsanın sağlıklı bir yaşam sürmesi için 50 çeşit besin öğesine gereksinimi var. Besinler besleyici değerleri yönünden 4 grupta toplanır" diye konuştu.
BUNLARA DİKKAT
SÜT GRUBU
Süt, yoğurt, kefir içerir; bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vit. (riboflavin) ve B12 vitamini kaynaklarıdır. Kemik gelişimi için elzem olan Kalsiyum yönünden en zengin besinlerdir. Doymuş yağ ve kolesterol içerirler.
ET GRUBU
Et, tavuk, balık, yumurta, peynir çeşitleri, kurubaklagillerdir. Bu besinler iyi kalite protein, demir, B12 vitamini ve çinko kaynaklarıdır. Kurubaklagiller posadan en zengin besinlerdir. Et grubu (k.baklagiller hariç) doymuş yağ ve kolesterol içerir.
SEBZE MEYVE
Sebze ve meyvelerin bileşiminin çoğu sudur, enerjiprotein gereksinimine çok az katkıda bulunurlar. Folik asit, beta-karoten, E, C vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, posa ve antioksidan içerirler. Bu tür besinler genelde kolesterol içermezler.
TAHIL GRUBU
Bulgur, pirinç, ekmek, patates, çavdar, yulaf, mısır bu grupta yer alır. B1 olmak üzere (B12 hariç) tüm B grubu vitaminleri yönünden zengindirler. Bu vitaminler tahılların çoğunlukla kabuk ve özünde bulunur. Kabuk ve özü ayrılmamış unlardan yapılan besinlerin vitamin, mineral ve posa (lif) içeriği daha yüksektir.