X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Türkiye'de mantarın dev markası oldular
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Türkiye'de mantarın dev markası oldular

  • Giriş Tarihi: 20.2.2014

Türkiye'nin mantar üretiminin yüzde 50'sini karşılayan Antalya'nın Korkuteli ilçesindeki Dal Mantar'a ait 3 büyük dev tesiste günlük 25 ton taze mantar üretimi gerçekleştiriliyor

Türkiyekültür mantarı üretiminin yüzde 50'sini karşılayan Korkuteli'ye 2003 yılında mantar üretiminin hammaddesi olan kompost üretimi yatırımı ile yeni bir iş kolu oluşturmak için adım atan işadamı Halil Dal, 2007 yılında kurduğu Dal Mantar tesislerinde, Dal Mantar ve Özdal Kompost markaları ile üretim yapıyor. İlçede 3 tesis kurarak istihdam yaratan işadamı Dal, bu yatırımlarla, Korkuteli ilçesinde bin 500 ailenin geçim kaynağını oluşturan ve ortalama 5 bin kişiye direk veya dolaylı olarak iş imkânı sağlayan yatırımcıların en önde gelenlerinden birisi konumunda. Dal, sektördeki 10'uncu yılında Türkiye çapında en belirleyici grup şirketlerini yaratarak, daha çok büyüme ve istikrar için kurumsallaşma çalışmalarına başladı.

SEKTÖR OLDU

Halen Yönetim Kurulu Başkanlığını kurucu Halil Dal'ın yaptığı şirketin Genel Müdürü Erdem Cengiz firma ve sektörle ilgili şu bilgileri verdi: "Dal Mantar, kuruluşundan günümüze kısa süre içerisinde sağlıklı bir büyüme göstererek, Türkiye'nin sektöründeki en büyük, modern entegre tesislerinden birisi haline gelmiştir. Tesislerimiz bünyesinde; yıllık bin ton taze mantar üretim kapasiteli 30 adet üretim odası, günlük 25 ton taze mantarı işleyerek salamura ve konserve haline dönüştürme kapasitesine sahip tesisleri, günlük 10 bin adet mantar paketleme işleme kapasitesine sahip paketleme üniteleri bulunmaktadır." Teknolojik olarak son derece ileri ekipman ve sistemlerle donatılmış tesislere sahip olduklarını belirten Erdem Cengiz, "Sektörümüzün en ileri teknolojisine sahip ülkesi olan Hollanda standartlarında modern ısıtma- soğutma grupları ile yine konusunda lider olan Fancom üretim modüllerinin kontrol ettiği modern teknolojik sistemler bulunmaktadır. Taze mantar, salamura ve konserve üretimlerimiz, konusunda uzman, bilgi birikimi ve tecrübesi fazla, gıda mühendisi, ziraat mühendisi ve mantar teknikerlerimiz öncülüğünde yapılmaktadır" dedi.

ISO BELGELERİ VAR

Tesislerinde üretimden satışa kadar tüm prosesin, TSE, ISO 9001, ISO 22000 HACCP, ITU (iyi tarım uygulamaları) gıda normları ve kalite yönetim sistemleri üzerine kurulduğunu vurgulayan Genel Müdür Cengiz, "Günlük ürettiğimiz kültür mantarlarını, hijyenik olarak toplatıp ,+4 derecelik soğuk hava depolarında sevkiyata kadar muhafaza etmekteyiz. Taze ürünlerimiz; 4-9 kilogramlık plastik kasalar içinde dökme olarak, şeffaf kovalarda çoğunlukla pizza ve hazır yemek sektörüne hizmet edecek dilimli mantar kovalı satış paketi ile marketlere yönelik 400-800-1000 (ızgaralık) gramlık değişik paket ambalaj içerisinde müşterilerimizin hizmetine sunulmaktadır. Taze mantarlardan haşlanarak elde edilen salamura ve konservelenmiş mantarlar, müşteri taleplerine göre boylanmış bütün ve dilimlenmiş salamura mantar olarak alternatifli şeffaf kovalarda, konserve mantarlar ise farklı boylardaki teneke ve cam ambalajlarda, satışa hazır hale getirilir" diye konuştu.

GÜNLÜK TESLİMAT

Cengiz, "Aynı gün toplanan ürün zaman kaybetmeden ve soğuk zincir bozulmadan gönderilmektedir. Salamura ve konserve ürünlerimizin satış ağını ise bayilerimiz aracılığı ile Türkiye'nin tüm bölgelerine ulaştıracak şekilde organize etmiş bulunmaktayız. Müşteri portföyümüzde turizme yönelik çalışan işletmeler, otellere hizmet veren gıda toptancıları, toptan üstü çalışan firmalar, ulusal pizza firmaları, catering firmaları, ulusal ve global zincir marketler yer almaktadır" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.