Antalya
Ticaret Borsası'nda düzenlenen sektörel analiz toplantıları kapsamında buğday sektörünün sorunları tartışıldı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Can Ertekin, buğday hasadı sırasındaki kayıplara dikkati çekti. Türkiye'de yılda ortalama 20 milyon ton buğday üretimi yapıldığını, bunun yüzde 80'inin biçerdöverlerle hasat edildiğini anlatan Ertekin, biçerdöverlerin yaklaşık yüzde 55'inin 10 yaşın üzerinde olduğunu kaydetti.
ŞAŞIRTICI RAKAMLAR
Teknolojisi eski makinelerle yapılan işlemlerin kayıplara neden olduğunu vurgulayan Ertekin, "Eski biçerdöverlerin kullanılmasıyla yılda 2 milyar 233 bin ekmeğe tekabül edecek buğday kaybı yaşanıyor. Bu da İstanbul'un 223 günlük ekmek tüketimi demek" ifadelerini kullandı.