X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Asırlık buğday dövme geleneğini sürdürüyorlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Asırlık buğday dövme geleneğini sürdürüyorlar

  • Giriş Tarihi: 27.5.2014 15:07

Akseki'nin Hocaköy mahallesinde yaşayan vatandaşlar, dibek taşında, tokmakla, atalarından kalma buğday dövme geleneklerini yıllardır sürdürüyor

Akseki'nin Hocaköy mahallesinde yaşayan vatandaşlar, dibek taşında, tokmakla, atalarından kalma buğday dövme geleneklerini yıllardır sürdürüyorlar.

Hocaköy mahallesinde yaşayan 67 yaşındaki Emine Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından kalma bazı gelenekleri imkansızlıklara rağmen sürdürdüklerini söyledi.

Dibek taşında buğday dövme geleneğini teknolojik gelişmelere rağmen sürdürdüklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Taş dibeğe döktüğümüz buğdayı saatlerce dövüyoruz. Dinlenerek, yardımlaşarak dövme işini gerçekleştiriyoruz. Bunun çorbasını ve keşkeğini yapıyoruz. Bu geleneğimiz yıllardır sürüyor."

Hayriye Çelik de yardımlaşarak yaptıkları taş dibekte buğday dövme işleminin yüzyıllardır yapıldığını ifade ederek, "Daha sonra sıcak suda yıkayıp kurutuyoruz. Bunun keşkek ve çorbasını yapıyoruz. Bu bizim asırlardır süren geleneğimizdir. Bu geleneği sürdürüyoruz. Dövme işlemini bir, bir buçuk saatte yapan ustalarımız var"dedi.

Çelik, şöyle devam etti:

"Köydeki dibek taşının buraya ne zaman konulduğunu bilen yok. Bu taş tarihi bir taş ve yıllara meydan okuyor. Herkes düğünlerde mevlitlerde verdikleri yemeklerin, çorbalarının buğdaylarını bu taşta döver. Köyümüzün hepsi bu taşta buğdayını dövdüğü gibi dışarıda yaşayan akrabalarımıza ve çocuklarımıza da hediye olarak göndeririz."

Havva Yiğit de taşta yaklaşık 7-8 kilogram buğday dövdüklerini belirterek "Birkaç saat dövme işini gerçekleştiriyoruz. Bir mevlit okutmak için 20-25 kilogram buğday döveriz. Atalarımızdan kalma dibek taşında buğday dövme geleneğinden vazgeçmedik. Yöreye özgü keşkek çorbası, aşure çorbasını buğdayı döverek yapıyoruz. Dibek taşında döverek yaptığımız yemeklerin lezzeti bu yöntemle artıyor" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.