Antalya İl Ticaret Müdürü Mesut İlter, etiketsiz ürün satan esnafa daha fazla tolerans göstermeyeceklerini açıkladı. Son iki yıldır yapılan denetimlerde etiketsiz ürün sattığı tespit edilen esnafa genellikle uyarı cezası verdiklerini ifade eden İlter, "Bizim amacımız esnafı mağdur etmek değil. Fakat ben bir vatandaş olarak da etiket görme hakkımı hiç kimseye vermem. Esnafımıza iyi niyetli yaklaşıyoruz fakat bundan sonraki süreçte bu toleransı göstermeyeceğiz" dedi.
HEDEF YÜZDE 20
Ramazan Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle fırın ve pastane türü işletmelere yönelik denetimlerin arttığını ifade eden İlter, yaz sezonu boyunca turistik ilçelerde de kapsamlı çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti. Esnafın yüzde 80'inin iyi, yüzde 20'sinin ise kötü niyetli hareket ettiğini aktaran İlter, "Biz yaptığımız denetimler ile bu kötü niyetli kişileri ayıklamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
SEZONLUK KAZIKÇILAR
Genellikle turistik bölgelerde sezonluk dükkan açan kişilerin turistleri kazıklamaya yönelik girişimlerde bulunduğunu vurgulayan İlter, "Mevsimlik dükkan açıp, sezon sonu ortalıktan kaybolan insanlar var. Biz daha çok bu kişilerin peşindeyiz. Çünkü turistten ve vatandaştan gelen şikayetler çoğunlukla bu kişiler üzerinde yoğunlaşıyor" ifadelerini kullandı. 2014 yılı içerisinde bin 700 esnafın denetlendiğini ve 200 esnafa para cezası kesildiğini söyleyen İlter, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bizim amacımız esnafı mağdur etmek değil. Fakat etiket koymamakta ısrar ediyorsa cezai uygulamalar devreye giriyor. Esnafımıza iyi niyetli yaklaşıyoruz fakat bundan sonraki süreçte bu toleransı göstermeyeceğiz. Yasa, etiketi bulunmayan ürün başına 317 lira ceza kesilmesini ön görüyor. Esnafın dükkanında bin kalem ürün varsa ve bu ürünlerin hiç birinde etiket yoksa bu da 317 bin liralık bir para cezasına tekabül ediyor. Bu rakamlar esnafımızı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya getirir. Bu anlamda esnafımızın konuya daha duyarlı ve dikkatli yaklaşması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum."
VUR KAÇ TAKTİĞİ
Esnafın etiketsiz ürün satmasını engellemek için çalışmalar yaptıklarını hatırlatan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok da "En büyük sıkıntımız Antalya'ya göç eden yeni esnaf ve özellikle sezonluk ticaret yapmak için gelenler. Bu kişiler Antalya koşullarına alışıncaya kadar maalesef kötü örnek oluyorlar" dedi.
ÖNCELİK GÜVEN
Esnafı hem denetleyerek hem de eğitimler vererek etiket alışkanlığı kazandırmaya çalıştıklarını belirten Başkan Sevimçok, "Bizim amacımız esnafımızın sattığı ürüne ve yaptığı işe güvenmesi. Esnaf böyle olursa vatandaşın da esnafa güveni olur. Etiketin birinci önceliği güven vermektir. Esnafımıza bu algıyı zaman içerisinde aşılamamız gerekiyor. Bu büyük bir gereksinim" ifadelerini kullandı.