Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Nuri Özdoğan ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada her şey dahil hizmet verilen otellerde konaklayan misafirlerin aşırı tüketim göstererek hem çevreye hem de kendi sağlıklarına zarar verdiği ortaya çıktı. Türkiye'de iç turizm ele alındığında 'nasıl olsa parasını verdim' anlayışı ile her şey dahil sisteminde yaklaşık 557 milyon gecelemede 8 bin 355 ton atık yağ, 66 bin 840 ton deterjanın doğaya karıştığı hesaplandı. Doç. Dr. Osman Nuri Özdoğan, Oklahoma State Üniversitesi'nden Doç.Dr. Murat Hancer ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Doç.Dr. Zafer Öter'in birlikte hazırladıkları yayın ile Çin Halk Cumhuriyeti'nde düzenlenen 11'inci Asia-Pacific CHRIE konferansında en iyi yayın ödülüne layık görüldü.
SORUN PSİKOLOJİK
Yerli turizmde bilinçlendirme çalışması yapılması gerektiğini, sürekli tatil yapan Batı ülkelerinden gelen turistlerin bu konuda bilinçli olduğunu belirten Doç. Dr. Özdoğan, "Örneğin; herşey dahil sistem ile tatil alan yerli turistlerin özellikle ilk gün büfeden aşırı yemek alıp yiyemeden tabaklarında bıraktığı gözlemlenmiştir. Birçok otel müdürü ve mutfak şefi bu konuda hem fikirken ilerleyen günlerde tüketimin ilk günlere göre azaldığı ve normale döndüğü belirtilmiştir. Aşırı tüketim sonucu sağlığını tehlikeye atan misafirleri aşırı tüketime iten temel unsurun psikolojik olduğu 'nasıl olsa parasını verdik, sonuna kadar yararlanalım' mantığı ile oluştuğu gözlemlenmiştir" dedi.
TONLARCA ATIK YAĞ
Çevre sorununa neden olan önemli unsurlardan birinin atık yağ olduğunu belirten Özdoğan, "Diğer yandan misafirler için günlük kişi başı yaklaşık, 176 gr. civarında sıvı ve katı yağ kullanıldığı her bir misafir için günlük üretilen yiyeceklerden 15 gr. yağ atığı meydana geldiği hesaplanmıştır. Bir otelin ya da turistik bölgeyi ziyaret eden turist sayısı ile çarpıldığında ise bu rakamların tonlarca atık yağ ortaya çıkardığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.