Antioksidan özelliğiyle bilinen avokadonun Alanya'daki üretimi her geçen gün artıyor. 2013'te 524 dekar alanda yapılan avokado üretimi, bu yıl üç kat artarak bin 620 dekar alana ulaştı. Narenciyeye göre dekar başına karlılığı 3 kat yüksek olan avokadonun bu yıl 746 ton üretimi bekleniyor. Türkiye'de ilk kez 1953 yılında hobi amaçlı üretimi yapılan avokado, 1970'li yıllardan sonra Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü'nün (BATEM) çalışmalarıyla deneme üretimine geçti. Yüksek ısı ve nem ortamında yetişen avokado başta Alanya olmak üzere Akdeniz sahil bandında don riski olmayan bölgelerde yetiştiriliyor.
ALANYA'DA 14 ÇEŞİT
Avokado, Alanya, Gazipaşa, Anamur, Antalya merkez ve Mersin'in bazı bölgelerinde de yetiştiriliyor. Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya'da şu anda 14 çeşit avokado üretilmekte olduğunu kaydetti.
FİYAT AVANTAJI VAR
Avokado üretim alanının bir yılda 3 kat artmasının nedeni olarak narenciye fiyatlarından umduğunu bulamayan üreticinin getirisi yüksek olan avokadoya yönelmesi gösteriliyor. Narenciyeden dekar başına bin 240 lira kazanan üreticinin avokadodan 3 bin 200 lira kazanıyor olması, bakım masrafları, ilaç, budama gibi masrafların az olması da üreticiyi avokado üretimine yönlendiriyor. Mutfak tüketiminin yanında kozmetik sektörü için de önemli bir ürün olan avokadoya talep ise her geçen gün artıyor.
AVOKADONUN 8 ÇEŞİT YEMEĞİ YAPILIYOR
Alanya'da avokadonun 7-8 çeşit yemek ve tatlı türü yapılıyor. Bölge halkı avokadonun salatası, avokadolu makarna, avokado dolması, avokadolu çorba, avokado reçeli, şurubu, sosu, kızartması ile soflarını süslüyor.