X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Aziz SERÇE: Elimizde kalan tek gerçek organik yiyecek balık
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Aziz SERÇE: Elimizde kalan tek gerçek organik yiyecek balık

  • Giriş Tarihi: 2.5.2015
Aziz SERÇE: Elimizde kalan tek gerçek organik yiyecek balık
Aziz SERÇE: Elimizde kalan tek gerçek organik yiyecek balık

Yemek ana fikir olarak; hayatın anlamı, hayat yemekle güzel, yaşamak için yemek, yemek için yaşam, yemek mutluluktur gibi farklı ifadelerle her birimiz için farklı anlamlar taşır.
Bunun bazen yediğin şeyin kendisi, bazen yediğin yer, bazen kiminle yediğin bazen yemeği oluşturan ana maddenin yemeğe dönüşme ve tabağımızda karşımıza geliş şekli olan sunum tarzı bile o yediğimiz şeyin bizdeki anlam ve önemini arttırabilir.
Şu ana kadar değinmeye fırsat bulamadığım, ancak sıkça değinmeye çalışacağım yemek grubundan biri tanesi de balıktır.
Değişen zamana göre balık tercihinden, alım sırasında dikkat edilecek unsurlardan, pişirilme şekillerinden, yenileceği mekanlar açısından vs. balıkla ilgili bir çok yazımla karşınızda olacağım. Uzun yıllardır haftada iki defa balık yiyen birisi olarak, balığın faydalarından bahsetmeye gerek duymuyorum.
Ancak balığın tüketilmesinde olmazsa olmaz iki temel şeyi ifade etmek isterim.
Birincisi et grubunda doğallığı, organikliği, maksimum faydayı en güzel şekilde ifade eden günümüz tabiri; 'özgür gezen' olmasından dolayı; engin denizlerde ve sulardan soframıza gelmesidir. Ancak ben çiftlikte üretilen balıklar için aynı bakış açısına sahip değilim.
Bu nedenle bana göre çiftlik olmadığına emin olabileceğimiz balık, yeryüzündeki en organik yiyecektir.
İkincisi ise, hiç şüphesiz omega 3 içermesinden dolayı tüketilmesi gereğidir. Benim çok rahat ulaştığım sık tükettiğim omega zengini balıklarım; somon, sardalya, hamsi ve uskumrudur.
Diğer önemli bir konu da bu balıkların nerden alınacağı ve nasıl tüketileceğidir. Bana göre ette olduğu gibi balık konusunda da hangi balığın nasıl pişirileceğini en iyi onu avlayan ve satan balıkçı bilir.
Dolayısı ile balıkçınızla iletişimde olmanızda, onlara sorular sormanızda fayda var. Balığın özelliğine göre, pişirilme yöntemine göre, nasıl temizleneceği, nasıl pişirileceğini (fırın, tava, ızgara, az veya çok yağ, ne kadar pişeceği, unlu veya unsuz vs) en iyi onlar bilir.
Ben yıllardır balıklarımı Çarşamba ve Cumartesi pazarlarındaki Balıkçı Adem Baba'dan alırım. Oradaki arkadaşlar, Adem, Ramiz, Kader, Emrah balık konusunda oldukça bilgililer. Bazen pişirilme yöntemine göre balık önerirler. Bazen de isteğiniz balığın nasıl pişirileceği konusunda bilgi verirler. Benim sardalya tercihimi bildiklerinden, daha uzaktan gördükleri anda omega 3 zengini sardalyaları işaret ederler. Sardalya ile ilgili her türlü tarifi verdiklerinden her seferinde farklı şekilde pişirip yeme şansı yakalıyorum.
Sardalya ile ilgili detaylı tarifleri http://www.geliboluoltacilari. com adresinde bulabilirisiniz.
Benim sıklıkla yaptığım tariflerimden bir tanesi ise kısaca şu şekildedir.
Yaprak Sarma Sardalya:
Sardalyalar büyükse fileto olarak temizlenir, yıkanıp kurutulur.
Mevsime göre asma yaprağı veya kara lahana yıkanıp çok kısa bir süre ılık suda bekletilir.
Bir kapta tuz, kırmızı ve karabiber, sarımsak ve eriyik hale getirilmiş tereyağı karıştırılıp sos haline getirilir. Suyu süzülmüş yapraklar serilir.
Üzerine bir adet fileto sardalya konulur. Filetonun üzerine çay kaşığı ile o sos gezdirilir.
Son olarak güzelce sarıldıktan sonra fırın tercihi için yağlanmış tepsiye dizilip yaklaşık 30 dakika pişirilir. Ya da sarmaları bir tavada kızgın az yağda aralıklarla çevrilerek pişirilir.
Balık konusunda teknesi ile balığı avlayan, bize ulaştıran esas kahraman bütün balıkçılara teşekkürlerimle…

Yarın sen ağları gün doğmadan hazırlarsın; Sakın yedek biraz ip, mantar almadan gitme... Açınca yelkeni hiç bakma, oynasın varsın; Kayık çocuk gibidir: Oynuyor mu kaydetme, Dokunma keyfine; yalnız tetik bulun, zirâ Deniz kadın gibidir: Hiç inanmak olmaz ha! Tevfik Fikret

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.