ARTVİN USULÜ LAHANA DOLMASI
Lahana 300 gr kuzu kıyması veya satır kıyması 1 çay bardağı pirinç veya bulgur 1 fincan sıvı yağ 2 orta boy soğan 1 diş sarımsak, karabiber 2 yemek kaşığı tereyağı 2-3 parça kemikli kuzu eti 1 su bardağı sıcak su tuz
Lahanaların köklerini kesin ve yaprakları diri kalacak şekilde haşlayın. Soğanı ince ince, küp şeklinde doğrayın. Kıymayı, pirinci, yağı, rendelenmiş sarımsağı, tercih ettiğiniz miktarda karabiber ve tuzu soğana ekleyin. İyice karıştırın. Haşlanmış yapraklara hazırladığınız içten koyup, sarın. Tencerenin dibine kesmiş olduğunuz lahana yapraklarını bir sıra dizin, üstüne kemikli et parçalarını yerleştirin. Sarmaları kemiklerin üzerine gelişi güzel şekilde dizin. En üste tereyağı koyup, tencereyi ateşe koyun, tereyağı eriyene kadar kapağı kapatın. Tereyağı eriyince sıcak suyu ekleyin, yapraklar iyice yumuşayıp, sarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirme işlemi tamamlandıktan sonra kapağı kapalı 40 dk dinlendirin. Yanında yoğurt verebilirsiniz. Afiyet olsun.
ARMUTLU KREP
Krep için 1 su bardağından bir parmak eksik un 6.5 çorba kaşığı süt 6.5 çorba kaşığı su 1 yumurta + 1 yumurta sarısı 1 çorba kaşığı sıvıyağ İçi için 4 armut 3 çorba kaşığı kaymak Servis için Hazır çikolata sos Arzunuza göre reçel
SIVI yağ haricindeki tüm krep malzemesini geniş bir kaba alıp, iyice çırpın. Oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Yapışmaz yüzeyli tavada çok az miktardaki sıvı yağı kızdırın. Krep hamurundan bir kepçe alıp, tavada önlü arkalı kızartın. Krep hamurunun tümü bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Armutların kabuğunu soyun. Dilimleyip, kendi suyunda pişirin. Kreplerin içine kaymak sürüp, pişen armut dilimlerini yerleştirin. Rulo yapıp, çikolata sos ve reçel ile servis yapın. Afiyet olsun.
HÜSEYİN ÖZDOLAMBAY