Isparta'nın
Eğirdir ilçesindeki Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Şakir Çınar, kerevitin genetik yapısının belirlenmesi için Türkiye genelindeki 32 doğal kerevit stoku alanından bireylerin müdürlüğe getirildiğini ve laboratuvar ortamında genetik belirleme çalışmalarına başlandığını bildirdi. Kerevitin bir dönem Türkiye'nin Avrupa'ya ihraç ettiği ve önemli bir döviz girdisi sağlayan bir su ürünü olduğunu söyleyen Çınar, kerevit vebası nedeniyle doğal kerevit stoklarının tükenme noktasına geldiğini belirterek, hastalığa dirençli bireylerin belirlenmesi ve ıslah çalışmalarını zorunlu hale geldiğini anlattı.
YENİ BİR NESİL OLUŞACAK
Amaçlarının sadece kerevitin genetik yapısını ortaya koymak değil, ileride yapacakları üretim aşamalarında, hangi alandaki kerevitlerin hastalığa karşı dirençli olduğunu belirlemek olduğunu kaydeden Çınar, Avrupa pazarında kalitesi dolayısıyla altın kerevit diye bilinen ve bugünkü üretimi bin ton olan Türk kereveti üretimini 8 bin tonlara çıkarmayı istedikleri vurguladı.