Antalya'nın
Akseki ilçesinde üretilen andız pekmezi, köylülerin geçim kaynağı oldu. Akseki'de Toros Dağlarında yetişen iğneli andız ağacının olgunlaşmış kozalaklarını toplayan aileler, sonbahar döneminde bu kozalaklardan pekmez üretiyor. Kuyucak Mahallesi'nde pekmez yapan Halil Erdoğan, andız ağaçlarının kozalaklarını imece usulü çalışan kadınların el birliğiyle kırarak ıslattığını söyledi.
KİLOSU 10 LİRA
Şırahanede ıslanan kozalakları daha sonra tavalara aktardıklarını ve 14 saat kaynattıklarını belirten Erdoğan, andız pekmezini bu yöntemle elde ettiklerini bildirdi. Andız pekmezi yapımının zor ve zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Erdoğan, pekmezi İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde kilogramı 10 liradan satışa sunduklarını ifade etti. Halil Erdoğan, "Andız pekmezi romatizmadan şeker hastalığına, idrar yolları iltihabından astıma birçok hastalıkta tedavi edici özelliği vardır. Andız pekmezi şifa kaynağıdır" diye konuştu.