X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Akdeniz Bölgesi'nin meşhur çerezi tirmis
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Akdeniz Bölgesi'nin meşhur çerezi tirmis

  • Giriş Tarihi: 30.10.2015
Akdeniz Bölgesi'nin meşhur çerezi tirmis
Akdeniz Bölgesi'nin meşhur çerezi tirmis

Akdeniz havzasının çok bilinmeyen çerezi 'tirmis', Türkiye'de çoğunlukla Antalya ve yöresinde, meşakkatli çalışma sonucu hazırlanarak tüketiliyor. Tirmis, baklagiller sınıfından otsu bir bitkiden elde ediliyor. Acılık veren alkaloitlerin uzaklaştırılması için 'tatlandırma' işleminden geçirilen tirmis, yıkanıp bir gece suda bekletildikten sonra haşlanıyor. Soğuduktan sonra suyu süzülen tirmis, su dolu kapta en az bir hafta bekletiliyor.

AKDENİZ ÜLKELERİNDE

Halk kültürü araştırmacısı Mahmut Davulcu, "Tirmis, Antalya'ya dışarıdan yerleşenler tarafından bilinmeyen bir yiyecek. Tirmise, Mısır'da 'turmus' ya da 'termis', İspanya'da 'altramuces', Portekiz'de 'tremeços' denir. Yunanistan, Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail'de de tüketilir. İtalya'da ise Noel atıştırmalığı olarak zeytinle birlikte sunulur" bilgisini verdi.

KÜLTÜREL BİR MİRAS

Zengin protein kaynağı tirmisin, bağırsakları çalıştırdığına, hemoroide ve soğuk algınlığına iyi geldiği ve kan şekerini düşürdüğüne inanıldığını belirten Davulcu, tirmis ve tirmisçiliğin Antalya için önemli bir kültürel unsur olduğuna da dikkati çekti.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.