Akdeniz havzasının çok bilinmeyen çerezi 'tirmis', Türkiye'de çoğunlukla Antalya ve yöresinde, meşakkatli çalışma sonucu hazırlanarak tüketiliyor. Tirmis, baklagiller sınıfından otsu bir bitkiden elde ediliyor. Acılık veren alkaloitlerin uzaklaştırılması için 'tatlandırma' işleminden geçirilen tirmis, yıkanıp bir gece suda bekletildikten sonra haşlanıyor. Soğuduktan sonra suyu süzülen tirmis, su dolu kapta en az bir hafta bekletiliyor.
AKDENİZ ÜLKELERİNDE
Halk kültürü araştırmacısı Mahmut Davulcu, "Tirmis, Antalya'ya dışarıdan yerleşenler tarafından bilinmeyen bir yiyecek. Tirmise, Mısır'da 'turmus' ya da 'termis', İspanya'da 'altramuces', Portekiz'de 'tremeços' denir. Yunanistan, Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail'de de tüketilir. İtalya'da ise Noel atıştırmalığı olarak zeytinle birlikte sunulur" bilgisini verdi.
KÜLTÜREL BİR MİRAS
Zengin protein kaynağı tirmisin, bağırsakları çalıştırdığına, hemoroide ve soğuk algınlığına iyi geldiği ve kan şekerini düşürdüğüne inanıldığını belirten Davulcu, tirmis ve tirmisçiliğin Antalya için önemli bir kültürel unsur olduğuna da dikkati çekti.