X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Taze gevrek simittt…
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Taze gevrek simittt…

  • Giriş Tarihi: 12.12.2015
Taze gevrek simittt…
Taze gevrek simittt…

Basit yaşayacaksın, basit.
Sanki yaşamın bir gün sona erecekmiş gibi basit…
Çay, simit ve peynirle…

Nazım Hikmet

Simit bizim kültüre aittir. Bizi anlatır. Hayatımızda birçok şeyi ifade etmek için kullanılan simge olmuştur. Sadeliği, aşkı, seyahati, kandili, birlikteliği, yaşam şeklini anlatmak için… Bazen hüznü ifade etmek için… Bazen paylaşımın simgesidir. Romantizmin, ilhamın kaynağı Bazen sevinci, ümidi anlatır simit… Bazen de onu satan çocuğun hüznü ile anılır… Bazen beslediğimiz kuş ya da martı için gereklidir… Daha önemlisi çayın en iyi dostudur… Benim çocukluğumda ise çoğu çocuklar gibi kardeşlerimin, harçlık çıkarmak için sattıkları yiyecektir simit. Günümüzde ise özellikle kahvaltı için hızlı ayaküstü atıştırmalık olmasına rağmen simitten sadece yiyecek olarak bahsedemeyiz. Ancak konumuz belli yemeğe dair. Bu hafta simidi yazmak istediğimde uzun zamandır simit ihtiyacımı giderdiğim, beğendiğim Ünlü Simit Cafe'de Sevda ve Ersan kardeşlere konuk oldum. Güzel bir çay simit ziyafeti oldu. Simit günümüzde, genelde hızlı bir kahvaltı seçeneği, bazen gün içi açlığı yatıştırmak ya da keyif için kullanılıyor. Ayrıca simit içerikli menülerle hizmet veren kafelerin baş aktörü durumunda. Ünlü Simit Cafe'den içeri girdiğimde fırının önünde taze sıcak simit bekleyen bir kuyruk ile kafe bölümünde simit çeşitlerinden biri ile oturmuş çay simit keyfi yapanlar vardı. Ünlü Simitleri'nin beğenilmesinin sebeplerini sıralarken, aynı zamanda iyi simit nasıl oluru açıklıyorlardı, Ersan Bey ve Sevda Hanım. Simitleri taş fırında pişiyor, katkı maddesi ve kimyasal yok, soğuk pekmezleme yöntemi kullanılıyor, kaliteli susam kullanılıyor, az tuzlu, çıtır, taze ve sıcak. Daha da önemlisi ustalık işi olduğunu ifade ettiler. Simidin hamurunun hangi aşamada tam mayalandığı, hangi aşamada fırına atılması gerektiği önemli. Çünkü iyi bir simidin en önemli özelliği gevrek olması. Bunun için mayalı hamurun fırına atılma zamanı öyle ayarlanmalı ki pişerken içinden çıkan buharla hamur çatlasın ve haşlanma etkisinden kurtularak belli yerlerinden çatlayarak açılsın. Çatlamış simit daha gevrek ve çıtır olur. İyi simit ölçüsüdür, çatlaklı ve hafif kahverengileşmiş olanı. Bir de hijyene dikkat edilen ortamlarda üretiliyor olması elbette. Ünlü Simit Cafe'de kaşarlı, peynirli, çikolatalı simitlerin yanında açma çeşitleri, poğaça çeşitleri, börek çeşitleri de beğeni topluyor. Menüdeki sürpriz ise simit iskender. Ünlü Simit Cafe'de belki en büyük ayrıcalık taze sıcak simitle menemen, kahvaltı tabağı gibi zengin kahvaltı seçeneğinin bir arada sunuluyor olması. Yıllarca taze, gevrek, sıcak simit satarak mahallenin simitçisi olmayı başarmış. Ünlü Simit Cafe'deki başarılarından dolayı Sevda ve Ersan kardeşleri tebrik ederek; Sedat Balun'un şu güzel sözleri ile simit konusunu şimdilik noktalayalım "Bazen sırf o birinin elinden simit yiyebilmek için martı olası gelir ya insanın…"




kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.