X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Soğuk hava deposu
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Soğuk deposu

  • Giriş Tarihi: 14.7.2016
Soğuk hava deposu
Soğuk hava deposu

’nın Akseki ilçesinde yaz aylarında bin 900 rakımlı Çimi Yaylası’na çıkanlar, 50 metre derinlikte yılın her günü içi dolu obruğu, doğal soğuk deposu olarak kullanıyor

'nın Akseki ilçesinde, Toros Dağları'nın zirvesindeki 50 metre derinlikteki obruk, yiyeceklerin saklandığı doğal soğuk deposu gibi kullanılıyor. Soğutucuların, buzdolaplarının bulunmadığı yıllarda, kavurucu yaz sıcaklarında yiyecek saklanan içi dolu obruklar, Akseki ilçesinde günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Bin 900 rakımlı Çimi Yaylası'ndaki Kuyu mevkisindeki obrukta kış boyunca biriken kar, yaz aylarında da erimiyor.

BUZDOLABI YERİNE
İlçe sakinlerinden Mevlüt Arıcı, yaylaya çıkan vatandaşların obruğu yaz aylarında "soğuk hava deposu" gibi kullandığını belirtirken, "Obrukta eski kar ile yeni kar karışır ve hiçbir zaman kar tükenmez. Burada sıcaklık sıfırın altındadır. İnsanlarımız peynir, yoğurt, çökelek, hatta etlerini obrukta saklar." dedi. Bir diğer ilçe sakini Ahmet Akar da geçmişte obruktan çıkardıkları karı çevre ilçelere götürerek sattıklarını ifade ederek, bugün ise daha çok içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını kaydetti. Yörede obruktan çıkarılan kar, pekmez ile karıştırılarak 'Kar aşı' adı verilen tatlı yapımında da kullanılıyor.

DOĞAL BUZDOLABI
Yöre halkı obrukları yiyeceklerin saklandığı soğuk hava deposu gibi kullanıyor.

KAR AŞI ŞERBETİ
Kar, pekmez ile karıştırılarak 'Kar aşı' adı verilen şerbet yapılıyor.

KAR HİÇ TÜKENMİYOR
Sıcaklığı sıfırın altında olan obrukta kar hiç tükenmiyor

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.