Sıcak çikolata keyfi

Giriş Tarihi: 2.3.2013

Soğuk havalarda içebileceğiniz, içinizi ısıtacak sıcak çikolataya ne dersiniz? 'Evet' diyenlerdenseniz size farklı bir tarif sunuyoruz

Çikolata yemeği kim sevmez ki… Ankara'da son yıllarda ön plana çıkan el yapımı lezzetli çikolatalar, birçok kişinin vazgeçemediği lezzetler arasında. Türkiye'de çikolata kültürünün markette satılan ürünlerden öteye gitmeye başladığını dile getiren Patiswiss Ar-ge Direktörü ve Çikolata Şefi Gamze Baş, "El yapımı çikolatalarla gerçek kakao tadını alırsınız. İyi bir hammaddeyle yapılmış çikolatadan vazgeçmekse pek mümkün değil" dedi.

SÜTLÜ ÇİKOLATA SEVİYORUZ

Türkiye'de daha çok sütlü çikolata tüketildiğine dikkat çeken Baş, "Çikolatayı bitter, sütlü ve beyaz olarak ayırabiliriz. Bitter de kendi içinde ayrılır. Türk halkının damak tadı daha çok sütlü çikolataya uygun. Ancak son zamanlarda yavaş yavaş bitteri de sevmeye başlıyoruz. Bitter çok daha sağlıklı bir çikolata. Çünkü kakao oranı ne kadar yükselirse içindeki şeker miktarı azalır" diye konuştu.

KISA SÜREDE TÜKETİLMELİ

Gamze Baş, el yapımı çikolatanın maksimum bir ay için tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Ayrıca saklama koşulu da önemli. Çünkü çikolata hem nemi hem de kokuları çeker. Parfümlü bir ortamda tuttuğunuz çikolatada parfüm kokusunu alabilirsiniz. Bu nedenle 17-23 derecede buzdolabına koymadan kapalı bir kutuda saklamak önemlidir" dedi.

Acıbiberli, tarçınlı farklı bir tat

MALZEMELER
2.5 su bardağı süt
nn1 su bardağı bitter çikolata (minimum yüzde 60 kakao oranına sahip)
nn1 çorba kaşığı toz tarçın
nn1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI
1- Sütü tencerede kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
2- Kaynama ısısına gelince altını kapatın. Çikolatayı ilave edin. Plastik spatulayla veya tel çırpıcıyla homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. (Çikolata ısıya çok duyarlı olduğu için, aşırı sıcakla temasından kaçınmak gerekmektedir. Tencereye direkt konduğunda yüksek ısıdan dolayı çikolata yanacağından sütün içinde erimesini sağlamak gerekir.)
3- Tarçın ve pul biberi ekleyip karıştırın.
4- Karışımı tekrar kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
5- Tel süzgeç yardımıyla süzüp espresso veya Türk kahvesi fincanlarında servis edebilirsiniz. Şeker oranı az ve tamamen doğal tatlarla tatlandırılmış sağlıklı bir içecektir. Tarçın yerine aynı oranlarda anason, zencefil, kakule de kullanılabilir. Buzdolabında saklayıp tekrar ısıtarak 2 gün içinde tüketebilirsiniz.
ARKADAŞINA GÖNDER
Sıcak çikolata keyfi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz