Türkiye'nin tahıl ambarlarından biri olan Ankara, sahip olduğu farklı iklim bölgeleri ve arazi yapısıyla birçok sebze ve meyvenin de üretildiği bir tarım şehri olmasıyla dikkat çekiyor. Ülkenin çeşitli bölgelerine gönderilen ürünler arasında lezzetiyle salataların vazgeçilmezi olan ve tüketimi gittikçe artan aysberg de bu ürünlerden biri. 2012 yılında 40 bin 615 ton ile Türkiye'deki toplam aysberg üretimin yaklaşık yüzde 60'ını karşılayan Ankara, bu ürünün merkezi durumunda bulunuyor.
FİDE İHTİYACI KARŞILANIYOR
Çalışkan ve araştırmacı çiftçilere sahip Ankara, ürettiği ürünleri başta İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya halleri olmak üzere Türkiye'nin her yerine gönderiyor. Bölgede aynı zamanda aysberg fidesi de yetiştirilerek bölge çiftçisinin yanı sıra tüm Türkiye'nin fide ihtiyacı karşılanıyor. 300 dönümlük bir alanda aysberg üretimi yapan Mehmet Erdem adlı çiftçi, iyi toprak, uygun iklim ve çalışkan çiftçiyle her şeyin başarılabileceğini kaydetti. Farklı türdeki marul çeşitleri üzerinde de deneme üretimi yaptıklarını kaydeden Erdem, Tar-Gel personeli Ziraat Mühendisi Süleyman Müber'den ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinden de destek aldıklarını söyledi.
TÜM ÜRÜNLER YETİŞİYOR
Ankara çiftçisinin başarılarından gurur duyduklarını ifade eden Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel ise "Ankara brokoliden aysberge, havuçtan soğana tüm ürünlerin yetiştirildiği önemli bir tarım şehri ve tarımda büyük bir potansiyele sahip. Tahıl üretiminin yanı sıra sebze ve meyve üretiminde söz sahibi bir konumda. Seracılık son dönemde büyük bir ivmeyle gelişiyor" dedi.