Ulus'ta baharat ve bitki satan Mehmet Güray, yavaş yavaş vatandaşların kış çayına olan taleplerinin arttığını ve normalde günde 100 gram satarken şimdi günde birkaç kilo sattıklarını anlattı. Kışa hazırlıklı olmak için bu çayı tükettiğini söyleyen müşterilerden Ahmet Bekir, "Annem kalp hastası sürekli öksürüyor. Doktora gidip tedavimizi oluyoruz, ilaçlarımızı da hekim kontrolünde kullanıyoruz. Ancak normal çay içmesi yerine bu kış çayını içmesini tavsiye ediyoruz" dedi. Kilosu 20 liradan satılan çayın içinde tarçın, zencefil, zerdeçal, kuşburnu, ıhlamur ve adaçayı bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, soğuk algınlığı esnasında içilen bitki çaylarının, vücudun hastalık esnasında ihtiyaç duyduğu su ihtiyacını karşılayacağını belirterek, bitki çaylarının demlenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Yonca Tabak, "Bu tür bitkisel destekler uzman kontrolünde kış boyu düzenli alınması halinde vücuda ek antioksidan destek sağlamak adına yarar sağlayabilir. Ancak sadece hastalık sırasında kullanımın soğuk algınlığını kısa sürede atlatmada çok büyük katkı sağlamayacağını düşünüyorum" dedi.
UZMANDAN BESLENME TAVSİYELERİ
Mevsime uygun sebze ve meyve tüketin.
Bol bol su tüketin, kış çayı içmek için hasta olmayı beklemeyin.
Grip ya da nezle olmamak için tuzlu ya da karbonatlı hazırlanan özel burun aparatları ile burnunuzu açık tutun.
Soğuk algınlığı esnasında dinlenmeyi tercih edin.
Gereksiz antibiyotik kullanımından uzak durun.