Üniversite
mezunundan doktora öğrencilerine kadar birçok işsiz, profesyonel bir aşçı olabilmek için yıllık 5 bin lira ödeyerek Aşçılık Akademisi'ne gidiyor. Akademiye gelen öğrenciler iş sahibi olmak için buraya geldiklerini belirtiyor. Profesyonel aşçılık dersi veren ve yıllardır 5 yıldızlı lüks otellerde profesyonel aşçılık yapmış Vedat Alparslan, profesyonel bir aşçının iyi bir yemek şirketiyle çalışması halinde ayda 20-30 bin lira kazanabileceğini söylüyor.
HEMEN İŞ BULUYORLAR
Öğrencilerin genellikle üniversite mezunu olduğunu söyleyen Vedat Alparslan, "Bunlara bizim kursumuzun verebileceği, aşçılık sektöründe çalıştırmak için mutfakların tanıtımı, mutfak alışverişlerinin tanıtımı, mutfak ekipmanı gibi detaya giriyoruz. Çocuklar kursu bitince en az 30 çeşit pilav yapmayı öğreniyor. Ana yemek, ara yemek, soğuklar, tatlılar gibi her daldan 30 çeşit yemek yapmayı öğreniyor. Ama biz daha çok buradan nereye gidebiliriz onu öğretiyoruz" dedi. Normalde insan kaynakları uzmanı olduğunu belirten Ayşe Güngör, kendi alanında iş bulamadığı için profesyonel aşçı olmaya karar vermiş. Akademiye başlar başlamaz iş sahibi olduğunu belirten Ayşe Güngör, "İş sahibi olabilmek için yemek bölümünü tercih ettim ve araştırdım. Burada eğitime başladıktan kısa bir süre sonra işe de başladım, şu an bir oteldeyim. Sıcak bölümündeydim, soğuk bölümünde devam ediyorum. Bu okul iş bulmamda çok işe yaradı. Normalde 2 yıldır iş arıyorum ama burada eğitime başladıktan sonra 2 ay içinde iş buldum" diye konuştu. Doktora öğrencisi Tolga Gül ise aşçılık konusunda eğitim veren tek yerin burası olduğunu söyledi.