X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Köy ekmeğinden vazgeçemiyorlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Köy ekmeğinden vazgeçemiyorlar

  • Giriş Tarihi: 8.2.2014

Çeşitli nedenlerle köylerinden Çubuk merkeze ya da Ankara'ya göç eden kadınlar, kapama ekmeği geleneğini hala sürdürüyor

Köylerden şehirlere giden kadınlar, köy ekmeğinden vazgeçmiyor. Kadınlar, yöreye özgü, 20 gün tazeliğini koruyan kapama ekmeğini, köylerde bulunan asırlık fırınlarda pişiriyor. Çubuk'ta yemek kültürünün en önemli tüketim maddelerinin başında yer alan kapama ekmeği bölge sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor.

LEZZETLİ VE SAĞLIKLI

Fabrikasyon ekmek yerine köy ekmeğini tüketmek isteyenler, özellikle hafta sonları köylerde yoğunluk yaşanmasına neden oluyor. Kapama ekmeği özlemlerini köylerde bulunan eski tandırda yaparak giderdiklerini söyleyen 65 yaşındaki Ümmühan Demir, "Bu ekmek fabrikasyon ekmeğe nazaran hem lezzetli hem doyurucu hem de daha sağlıklı" diye konuştu.

ÇOCUKLAR DA ÖĞRENİYOR
Çocuklarına ve gelinlerine ekmek yapmayı öğrettiğini söyleyen Demir, şöyle konuştu: "Annelerimiz atalarından öğrendikleri adetleri bizlere öğretti. Biz de şimdi çocuklarımıza öğretiyoruz. Kültürümüzü gelecek nesillere aktarıyoruz. Kız, annesinden ekmek pişirmeyi öğrenir. Kızlarım ve gelinlerime ekmek yapmayı öğrettim" diye konuştu.

ÖZELLİKLE GELİYORLAR
Hacılar Köyü Muhtarı Mustafa Koç, özellikle hafta sonları ekmek yapmak için birçok kişinin geldiğini anlatarak, "Köylerde kimse kalmadı. Burada sadece yaşlılar yaşıyor. Ekmek yapmak için gelenler de olmasa köylerde kimse olmayacak. Bu bahaneyle insanlar köylerden de uzaklaşmıyorlar. Biz de fırınları sürekli çalışır durumda tutuyoruz" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.