Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Yüzyılların geleneği Çubuk'ta yaşatılıyor

Giriş Tarihi: 27.3.2014

Çubuk'ta yüzyıllardır şifalı otlardan yapılan "Aş Yemeği", baharla birlikte bir kez daha yapılmaya başlandı

Çubuk' ta her bahar şifalı olduğuna inanılan deve dikeni otuyla "Aş Yemeği" pişiriliyor. Yüzyıllardır bir gelenek olarak yaşatılan Aş Yemeği, her biri ayrı bir şifa kaynağı olan bitkilerden yapılıyor. Bu geleneği büyükannesi ve annesinden öğrendiğini söyleyen Halil Basri Uluğ hem ailesinin hem de çevresindekilerin özellikle deve dikeninden yapılan Aş Yemeği'ni yaptığını ve 2 hafta boyunca sadece bu yemeği yediklerini belirtti. Karaciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini bildikleri Aş Yemeği'nin hem faydası bakımından hem de tadı bakımından çok farklı olduğunu anlatan Uluğ, şu bilgileri verdi: "Bu yemek 1960'lı yıllarda ve sonrasında yoğun olarak ebelerimizin, dedelerimizin bahar geldiğinde yaptıkları yemek türüdür. Bu dikene bizim yörede aş dikeni denir. Geçmişte bu diken toplanır ve yemeği yapılır, yenirdi."

'TOPLANDIĞI YER ÖNEMLİ'
Deve dikeni, radika (hindiba), turp otu, hardal, ısırgan, ebegümeci gibi otları Çubuk'taki Perşembe Pazarı'nda bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Halil Basri Uluğ, uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi. Uluğ, "Otları kendiniz toplayacaksanız mutlaka şehir merkezlerinden ve yol kenarlarından uzak, temiz havalı, insan ayağı değmeyen arazileri seçin. Pazardan alırken mutlaka nereden toplandığını sorun, emin olmadan almayın" dedi.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Yüzyılların geleneği Çubuk'ta yaşatılıyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz