Balda taklit ve tağşişin belirlenmesi amacıyla daha önce kullanılan ve zaman alan yöntemlerden farklı olarak düşük maliyetli ve çok kısa sürede analiz gerçekleştiren bir cihaz geliştirildi. Gazi Üniversitesi (GÜ) Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin geliştirdiği cihazla piyasada şeker şurubu katılarak tağşiş yapılmış ballardan 1-2 gram örnek alınıp 30 saniye gibi çok kısa sürelerde analiz gerçekleştirilebiliyor. GÜ Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Turgay Tekinay, balda sahteciliğin ancak uzman kişilerce yapılan analizlerle belirlendiğini ifade etti. Tekinay, ''Bu amaçla hali hazırda kullanılan analiz yöntemleri olan HPLC analizi, 13C/12C oran analizi, gaz kromatografisi, gaz kromatografisi-kütle spektroskopisi analizlerinde en az 1 kg örnek üzerinden çalışılması, maliyetin yüksek olması ve zaman alması yeni analiz yöntemlerinin geliştirilmesini zorunlu kılıyordu. Biz de bunun için çalışma başlattık'' dedi.