X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Leblebicilerin adı var kendi yok
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Leblebicilerin adı var kendi yok

  • Giriş Tarihi: 24.5.2014

Güdül'de bir zamanlar 50'ye yakın leblebi imalatçısının bulunduğu sokakta bugün sadece İsmail ve Cengiz Altındağ kardeşler ayakta kalmaya çalışıyor

Güdül'de tarihi çok eskilere dayanan Leblebiciler Sokağı can çekişiyor. Biz zamanlar 50'ye yakın leblebicinin bulunduğu ünü tüm Anadolu'ya yayılan sokak eski günlerini mumla arıyor. Leblebiciler Sokağı'nda tek başlarına geleneksel yöntemlerle leblebi üretimine devam eden İsmail ve Cengiz Altındağ kardeşler, meşhur Güdül leblebisinin yok olmaması için savaş veriyorlar.

"YERİMİZDEN KIPIRDAYAMIYORUZ"
Dede mesleği leblebiciliği 46 yıldır yapan İsmail Altındağ, "Ben 11 yaşımda babamın yanında mesleğe başladım. Leblebiciler Sokağı'nda imalatçı olarak 40-50 esnaf leblebi yapardık. Günlük olarak her imalathanede 250 kilo leblebi üretilirdi. Güdül'den Ankara başta olmak üzere Bolu, Karabük'e leblebi satmaya giderdik. Herkes leblebimizi almak için can atardı. Şimdi yerimizden kıpırdayamıyoruz" diye konuştu.

100 KİLO LEBLEBİ

Eskiden Leblebiciler Sokağı'nda 10 bin kilo leblebi üretildiğini hatırlatan Altındağ, "Bizden başka leblebi üreticisi kalmadı. Bütün dükkanlar teker teker kapandı. Herkes başka işler yapmaya başladı. Burada tek başına günlük 100 kilo leblebi üretiyorum. Bu da sabah başlayıp öğlene kadar bitiyor. Ankara'dan müşterilerimiz var onlara veriyoruz ya da yolu Güdül'den geçen bizi bilen insanlar uğrayıp leblebi alıyor" dedi.

"Bizle birlikte yok olacak"
Çorum'da leblebicilik yokken Güdül'ün leblebi de bir marka olduğunu söyleyen İsmail Altındağ, "Yıllar içinde izlenen yanlış politikalar yüzünden Güdül'de leblebicilik bitti. Biz leblebimizi bir marka haline getiremedik. Eskiden Uşak'a gidip kamyon kamyon nohut alırdık. Şimdi fırını yakacak odunun parasını ödeyemiyoruz. Bizden sonra gelecek kimse de yok. hiç kimse bu işi yapmak istemiyor. Bizimle birlikte meşhur Güdül leblebisi de yok olacak" dedi.

Meşhur
Güdül leblebisi, bölgede yetişen nohutlar köylüden toplandıktan sonra imalathaneye getiriliyor. Dükkanda ilk işlem nohutları elemek oluyor. Elekten geçirilen nohutlar iki kez pişirildikten sonra özel bir odada 15 gün dinlenmeye bırakılıyor. Ardından 10 teneke nohuda 1 teneke su vuruluyor. Sulanan nohutlar bakır tavalarda pişirilip kabuğu soyuluyor. 5 gün dinlenildikten sonra tekrar pişirilip satışa hazır getiriliyor.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.