X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 'Çubuk pişmaniyesi' kültüre kazandırılıyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

'Çubuk pişmaniyesi' kültüre kazandırılıyor

  • Giriş Tarihi: 6.8.2014

El yapımı pişmaniye geleneğinin yeni nesillere aktarılması amacıyla Çubuk Belediyesi ve Yıldırım Ahalisi Derneği Bekir Ağalar Konağı'nda ders veriyor

Çubuk'ta özel günlerde yüzyıllardır sürdürülen geleneksel pişmaniye ustalığının unutulmaması için çalışma başlatıldı. Yapılacak eğitimlerin sonunda 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali süresince Yıldırım Ahalisi Derneği tarafından kurulan stantta pişmaniye yapılarak misafirlere ikram edileceği belirtildi.

KONAKTA EĞİTİM VERİLİYOR

Teknolojiyle birlikte pişmaniye imalatı kolaylaşırken geleneksel el yapımı pişmaniye de unutulmaya yüz tuttu. Anadolu'da insanları bir araya getiren önemli etkinliklerden sayılan tel tel halini aldıktan sonra, türküler, oyunlar, cinli perili masallar veya yaşlıların anıları eşliğinde kalabalık bir grup tarafından iştahla yenilen el yapımı pişmaniye eğitimi Tarihi Bekir Ağalar Konağı'nda verilmeye başlandı.

UN, ŞEKER, TEREYAĞI, KUVVET

Geçmişte özel gün ve gecelerde sini başı anılarının yaşanmasına neden olan pişmaniye için gerekli olanın tereyağı, un, şeker ve gücü kuvveti yerinde kolların olduğunu söyleyen Hasan Yalçın (83), eskiden kendisinin de çok pişmaniye yaptığını ve artık yapacak gücünün kalmadığını belirtti. Yalçın, "Bu Osmanlı geleneğidir. Düğünlerde ve bayramlarda yapılırdı. Örneğin benim düğünümde çevre ilçelerden ve köylerden cirit oyunu oynamak ve yarışlar yapmak için 400 atlı davet edilmişti. Onlar için Pazar Köyü'nden bir pişmaniye ustası getirmiştik ve 3 gün boyunca pişmaniye yapılıp ikram edilmişti. O zamanlar en geçerli özel tatlı bu pişmaniye tatlısıydı. Bunu da herkes yapamazdı. Bir köyde bunun ustası bir veya iki kişi çıkardı" dedi.

"DÜĞÜNLERDE YAPILIRDI"
Teknolojiyle birlikte bütün geleneksel tatlarda olduğu gibi pişmaniye geleneğinin de unutulduğunu ifade eden Ahmet Mutlu (73), pişmaniye yapımının ustalık gerektirdiğini kaydederek, "Pişmaniyenin yapımı zor olduğu için sadece düğünlerde ve bayramlarda yapılırdı. Bunun ilk önce ununun kavuracaksınız, daha sonra unu soğurken şekerini kaynatacaksınız. Şerbetinin tam kıvamına geldiğini bilmek için şekerden biraz alıp suda soğuttuktan sonra sündüreceksiniz. Eğer kopmadan sünerse şerbet kıvamına gelmiş demektir. Sündürerek soğutacaksınız."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.