Ankara balını yeniden bol miktarda üretmek istediklerini belirten Ankara İli Arı ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, "Hedefimiz Ankara balının tekrardan dünya mutfaklarında yerini almasını sağlamak" dedi. Ankara balının, Ankara kedisi ve Ankara armudu kadar değerli bir yere sahip olduğunu belirten Solmaz, "Ankara kedisi, armudu ve balı ile meşhurdu. Ancak bal kaybolmak üzere iken son 10 yıl içerisinde yapılan atılımlarla eski değerine yeniden kavuşuyor" dedi.
BOL MİKTARDA ÜRETİLECEK
Ankara balını bol miktarda üretip dünya mutfaklarına sunmak istediklerini ifade eden Selçuk Solmaz, "Ankara içerisinde üretilen bal yine Ankara içerisinde tüketiliyor. Yani sadece Ankaralılar'a yetiyor. İhraç edebilecek kadar bal üretilemiyor. Bizim amacımız Ankara balını tekrardan bol üretip yeniden dünya mutfaklarındaki yerini almasını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
DEVLET DESTEĞİ ETKİLİ OLDU
Ankara arıcılığındaki gelişimde devlet desteğinin etkisinin büyük olduğunu söyleyen Solmaz, "Bakanlığın verdiği teşvik ve destekler bu mesleğe gönül veren arıcıların ve arı kolonilerinin artmasına neden oldu. Bu da Ankara balı için önemli bir gelişme. Şu an Ankara'daki arıcıların yüzde 85'i kayıt altına alındı. 650 kayıt arıcımız bulunmakta ve 75 bin arı kolonisine sahipiz" şeklinde konuştu.
MARKA HALİNE GETİRİLECEK
Ankara
balının yeniden eski ününe kavuşabilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Selçuk Solmaz, "Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz projelerle Ankara balını bir marka haline getireceğiz. Arıcılarımıza verdiğimiz eğitimlerle birlikte balımızı daha kaliteli hale getireceğiz."