X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 'Bin yıllık ramazan menüsü kadayıf yok olabilir'
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

'Bin yıllık ramazan menüsü kadayıf yok olabilir'

  • Giriş Tarihi: 29.6.2015
'Bin yıllık ramazan menüsü kadayıf yok olabilir'
'Bin yıllık ramazan menüsü kadayıf yok olabilir'

Kadayıfçılar Odası Başkanı Mehmet Polat, bin yıllık tarihiyle kadayıfın önlem alınmazsa yok olabileceğini ileri sürdü

Yufkacılar ve Kadayıfçılar Odası Başkanı Mehmet Polat, Mersin'den Hatay'a, Erzurum'dan Gaziantep'e kadar ülkemizin hemen her yerinde yıllardır ramazan menüsü olan kadayıfa dair her şeyi sabah Ankara'ya anlattı. Yüzyıllardır sofralarımızda yer alan kadayıfı anlatırken sıkıntılardan da bahseden Polat, "Beylerin otağlarından sultanların sofralarına kadar tüm mutfaklara giren bu kültür önlem alınmazsa yok olacak" dedi.

"UNUTULMAYA YÜZ TUTTU"

Kadayıfın gerekli ilgiyi görmediğini söyleyen Polat, "Kültürümüzle yaşıt olan tel kadayıf olması gereken yerde değil ve bugün unutulmaya yüz tuttu" dedi. Günümüzde kadayıfa ilginin azalma nedenlerinin başında bu tatlının markalaşamamasının geldiğini belirten Polat, "Anadolu Beylikleri zamanında aşhanelerde verilen yemek listesinin başında yer alan, Osmanlıda da sultanların tercihleri arasında olan kadayıf seri üretime karşı tutunamıyor. Müşteriye hazır tatlı yerine yarı mamul ürün sunmamız, gelişen çağlarla birlikte insanlara zahmetli gelmesi, kadayıfı üreten yufkacıların yeniliğe karşı tutucu olması vs. sebepler unutulma nedenlerinden" diye konuştu.

"ANKARA'DA 10 USTA VAR"
Kadayıfın Orta Asya'ya uzanan asırlık bir tarihi olmasına rağmen bugün hiç tatmayanların olduğunu söyleyen Mehmet Polat, "Geleneksel geniş ailelerin ve kalabalık sofraların tatlısıydı kadayıf, bugün ülkemizde giderek artan çekirdek aileler kadayıfı unutturdu. Yine çalışanların akşam eve gelip bununla uğraşmak istememesi, kadayıfçıların çağa ayak uydurup modernize olamaması, bizim yaptığımız ürünü marketlerin daha ucuza satması, aile işçiliği yapan kadayıfçıları rekabette tutunamaması etkili" diye konuştu. Tüm sıkıntılara rağmen kadayıfın hala direndiğini ifade eden Polat, "Kaybolmaması için çalışmalarımız var, unutulan kadayıf çeşitlerinin tamamını sofralara kazandıracağız. Bu mesleği bilen ustaları bir yerde toparlayıp çıraklara öğretmelerini sağlayacağız" dedi. Kadayıf yapacak usta bulmakta ve çırak yetiştirmekte çok zorlandıklarını söyleyen Polat, "Ankara'da 300 yufkacı var ama kesme kadayıf bilen çok az. Şu anda bu işi yapan 10 kişi var, yassı kadayıfı yapan usta olmadığı için o artık yok. Ankara'da ekmek kadayıfını yapan 2 usta kaldı onlar da ölürse ne olacak bilmiyorum" şeklinde konuştu. Polat, "Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girecek kadayıfçılık. Biz tüm sıkıntılara rağmen geleneksel kadayıf üretim yapmaya çalışıyoruz ama böyle devam ederse tel kadayıfı da yok olabilir. Kadayıfı kurtarmak için yetkililere seslenen Polat, Eksiklerimizi tamamlayarak, modernize olmamız için sıfır faizle kredi noktasında destek istiyoruz. Yufkanın KDV'sinin yüzde 1, tel kadayıfın ise yüzde 8 olması bize zarar ettiriyor. Tel kadayıfın da yüzde 1 olması gerek ki, tutunabilelim" dedi.

KADAYIF NASIL ÜRETİLİR?

Polat, kesme ve dökme olarak iki türü bulunan tel kadayıfın yapılışını da anlattı: "Kadayıflık unun su ile buluşmasıyla kadayıfın yolculuğu başlıyor. Hamur yoğrulduktan sonra yarım saat dinlendiriyoruz. Stil dediğimiz hazneye akar hamur ve 10 metrelik tepsiye dökülür ama bu esnada pişiyor hamur. Oradan üzerlerinde gezinen otomatik fırça ile tel tel ayrılan kadayıflar, paketlenerek hazır hale getiriliyor. Bu şekildeki bir üretim de 3-4 kişi çalışıyor."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.