Sıcakların artması, açlık süresinin uzunluğu, iftar ve sahur arası zamanın kısıtlı olması, ter ve susuzlukla vücutta meydana gelen su ve mineral kaybı bireyleri hayli yoruyor. Diyet Uzmanı Nesibe Büşra Diler "Bu sebeple ramazanda bilinçli beslenmek daha da bir önem kazanıyor" diyerek şu önerilerde bulundu:
SAHURA KALKILMALI
Sahura kalkmamak yapılmakta olan çok büyük bir hata. Sahura kalkmayıp gece yiyerek ertesi gün oruçlu geçirilmekte, bu da 17 saat olan açlık süresini 20 saate kadar uzatmaktadır. Ertesi gün ise enerji tükenmekte, metabolizma yavaşlamakta, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Zaten uzun olan açlık süresini daha da uzatmamak, vücudun sıvı dengesini bozmamak için muhakkak sahura kalkılması gerekir. Yapılan çalışmalar sahura kalkılarak tutulan orucun daha dinç, daha verimli ve enerjik geçtiğini göstermektedir. Oruç kendimize eziyet etmek değildir. Bilhassa vücudumuzu dinlendirir, bu sebeple en sağlıklı şekilde geçirmemiz kârımıza olacaktır.
YAĞLI YENMEMELİ
Sahurda yağlı, tuzlu ve ağır yemekler tüketmek yapılan hatalardan bir diğeri. Sahurda ağır beslenmek vücut ağırlığının artışına sebep olabilir. Bunun yanında mide yükünün artmasıyla çeşitli mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca gün içindeki susuzluğun artması, tansiyon yükselmesi, ödem artışına neden olur. Bu nedenle kızartmalar, ağır yemekler, sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş besinler, turşu ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Gün içindeki şeker dengesinin sağlanması, susama isteğinin olabildiğince azaltılması için sahurda hafif beslenilmelidir. Peynir, yumurta, sebze ve tam buğday ekmeğinden oluşan hafif bir kahvaltı idealdir, bunun yanında az yağlı çorbalar da tercih edilebilir.
İFTARDA YAVAŞ OLUNMALI
Diyet Uzmanı Nesibe Büşra Diler "İftarda çok hızlı yemek yemek hem sindirim rahatsızlıklarına, hem de uzun süre aç kalan vücudun şeker dengesizliği yaşamasına sebep olabilir. Bu sebeple iftar 2 bardak suyun ardından hurma veya zeytin ile açılmalı, ardından çorbaya geçilmeli. Çorba sonrasında 10 dakika verilen ara, mideyi dinlendirecek, vücudun dengesini bulmasını sağlayacak ve doygunluk hissinizi artıracaktır. Sonrasında ise zeytinyağlılar veya fırın yemekleri gibi hafif bir ana yemekle devam edilmeli, ana yemeğin yanında muhakkak yoğurt, ayran ve salata tüketilmeli" dedi.