Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Fast Food'a karşı 'yerel' mücadele

Giriş Tarihi: 15.2.2016
Fast Food'a karşı 'yerel' mücadele

Uzun yıllar aşçılık yapan Ayşe Cesur, dünyada hızla yaygınlaşan fast food'a karşı 'yerli ürünlerle geleneksel yemekler hareketi'ni başlattı. Cesur, Bilkent'teki 22 kişilik mütevazı lokantasında hazırladığı ev yemekleriyle hızlı tüketime karşı duruyor

Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olduktan sonra aşçılık üzerine uzun yıllar kariyer yapan Ayşe Cesur, "Biz ayaküstü yemek yeme alışkanlığına karşı bir alternatif olmak istedik. Amacımız, yerel yemeklerin yerel ve doğal malzemelerle pişirilmesi" dedi. Dünyanın en zengin mutfağına sahip olmamıza rağmen yerel yemekler kaybolmaya başladı diyen Cesur, "Slow food'u yaygınlaştırmak için bu işe başladım. Yerel gıdalarla yöresel yemeklerimizi yaşatmaya çalışıyorum. Kültürümüze ait yemekleri yaşatmak adına mütevazi bir lokantada açık mutfak sisteminde işimi yapıyorum. Türkiye'nin 7 bölgesinin yemeklerini de yapıyorum; Akdeniz, Ege, Doğu gibi tüm yöreleri burada yaşatmaya çalışıyorum. Hindistan'dan gelen bir meyveden değil kendi ülkemizde çıkan meyvelerle çorba yapıyorum. Yine yemeklerimin tüm malzemelerini küçük esnaf ve çiftçilerden alıyorum. Hem onları desteklemiş oluyorum hem de yerli ürünleri kullanmış oluyorum" diye konuştu. "Sokak Lokantası ev yemeklerini özleyenlerin duruğa" diyen Cesur, "Bildiğimiz tüm ev yemeklerini burada müşterilerimin gözleri önünde yapıyorum. Yemek kokusu ve baharatların iç içe geçtiği bir esnaf lokantası" dedi. Cesur, "Mönümüze gelince, kuzu incik, mantı, etli sarma sürekli olur. Bunun dışında menü mevsime göre günlük değişir. Yemeklerde yüzde 100 doğal ürünler kullanmaya özen gösteririz. Etimi, baharatımı vs aydığım sabit kasabım, baharatçım vardır. Tatlılarda da bilindik tarifleri içine farklı şeyler katarak yapıyorum. Yöresel tatlılarımıza küçük eklemelere yaparak farklı tatlılar elde etmeye çalışıyorum. Yemeklerimi sabah erkenden yapıyorum, 12.30'da servise başlıyorum. Akşam 20.00'e kadar açığız" dedi.

TENCERE BÜYÜRSE LEZZET AZALIR
Dolu bir akademik kariyerle tencerenin başına geçen ve zincir restorantlara karşı yöresel yemekler pişiren Cesur, şu anda yemek sosyoloji üzereni çalışmalar yaptığını ve bir kitap hazırlığında olduğunu söyledi. Cesur, "Lokantamı büyütmek istemiyorum 'tencere ne kadar büyürse lezzet o kadar azalır' mantığıyla küçük esnaf olarak kalmak istiyorum. Bu şekilde mutluyum. Çok para kazanmak ve zincir lokantalar gibi bir hedefim de yok. Ancak hedefim sosyoloji ve mutfağı birleştirmek. Bunun üzerine bir kitap yazma hazırlığındayım" dedi.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Fast Food'a karşı 'yerel' mücadele
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz