X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER ‘Okulda beslenme sağlığı bozmasın’
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

‘Okulda beslenme sağlığı bozmasın’

  • Giriş Tarihi: 20.9.2016
‘Okulda beslenme sağlığı bozmasın’
‘Okulda beslenme sağlığı bozmasın’

Okulların açılmasıyla birlikte okul kantinleriyle ilgili tartışmalar da yeniden alevlendi. Fast-food tipi yiyeceklerin sıkça ve fazla tüketilmesinin iştahı kapattığını ve çocuğun beslenmesini, dolayısıyla da sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Diyetisyen Emre Uzun, "Abur cubur yiyecekleri sık, zamansız ve fazla tüketen çocuklar, genellikle kilo alamazlar ve vücutları dirençsiz kalarak sık hastalanırlar. Bu yüzden çocuklar için büyük tehdit oluşturan fast-food tüketimine dikkat edilmeli ve bunun için gerekli önlemler disiplinli bir şekilde yapılmalıdır" dedi.

HAZIR YİYECEKLER FAKİR
Genç kuşağın en fazla tükettiği simit, tost, döner, lahmacun, pide, pizza, kızarmış patates, parça tavuk, hamburger çeşitleri gibi fastfood ürünleri ve soğuk sandviç türleri ile beraber gazlı içecekler tüketilmesinin de tehlikeli olduğunu ifade eden Diyetisyen Uzun, "Çay ve kahvenin özellikle çocuk ve gençler tarafından sık tercih edilmesi ise yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarına da yol açmaktadır. Disiplin, yaşamı kolaylaştıran kurallar bütünü olduğundan, kendisi ile ilgilenilen, sorularına cevap alan çocuklar ebeveynleri tarafından konulan kurallara daha kolay uyum gösterir. Bu yüzden anne ve baba ortak karar almalı, kuralları bu çerçevede oluşturulmalı ve her iki ebeveyn de kural dışına çıkmamaya özen göstermelidir" diye konuştu. Diyetisyen Emre Uzun daha sonra şunları söyledi: "Fast-food ürünlerinin seçiminde sağlıklı beslenme ilkeleri dikkate alınmalıdır. Fastfood tarzı yiyecekler, yüksek enerji içermelerine rağmen, vitamin, mineral ve liften fakirdir. Kızartılmış yiyecekleri, yöntemle beslenen çocukların sık sık tüketmesi; kanser yapıcı nitroz bileşiklerin artmasına neden olabilmekte, ayrıca içeriğindeki koruyucu ve gıda katkı maddeleri nedeniyle de kansere zemin hazırlamaktadır. Bu sağlıksız ve zararlı yiyecekler yerine fırında veya ızgarada pişmiş besinler, et, tavuk ve içeren sandviçler ve düşük yağlı besinler tercih edilmelidir. Asitli, şekerli ve gazlı içecekler yerine vitaminlerden zengin taze sıkılmış meyve suları, az yağlı salatalar ve kalsiyum içeren süt, ayran veya sütlü tatlılar tüketilmelidir."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.