Alice tatil keyfi

Aile bireylerinin birbiriyle daha uzun süre vakit geçirmesini sağlayan tatillerin, çocuklar açısından yararları da çok büyük.

Giriş Tarihi: 10.8.2017 13:50 Son Güncelleme: 10.1.2018 14:33
Alice tatil keyfi

Hepimizin dinlenmeye ihtiyacı var. Tatil dönemleri bunun için harika bir fırsat. Üstelik çocukların gelişimi ve aile bireylerinin daha çok yakınlaşması için de çok önemli. Pedagog Belgin Temur Yağlıtaş, ailece tatilin önemini anlattı ve önerilerde bulundu.

Tatilin anlamı

Okul dönemi, aile içinde yaşanan tempo, sürekli bir programa göre hareket etme zorunluluğu, zamana karşı yarışma telaşı, ister istemez tüm aile bireylerinin gerilmesine ve olumsuz bir ruh hali içine girmesine neden olabiliyor. Okulların kapanmasına rağmen ev içinde devam eden daimi zorunluluklar, yetişkinler ve çocuklar için daha da stres verici hale gelebilir.

Ama çocuklar doğaları gereği çok daha dürtüsel oldukları için yaşam zorunlulukları dışında kendilerine keyif verecek aktivitelere yetişkinlere göre daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle tatil zamanlarının; keyif aldıkları, ilgi duydukları, mutlu oldukları ve eğlendikleri aktivitelerle doldurulması önemlidir. Kendi seçimlerini yapabilecekleri serbest zamanlar verilmesi, sosyal becerilerini geliştirmeleri ve başka çocuklarla bir arada olabilmelerini sağlamak da önemlidir.

Çünkü çocukların akranlarıyla bir arada olmaları, onların ruh sağlığı için koruyucu özellik taşır. Aynı şey anne-babalar için de geçerlidir. Ailece bir arada mutlu, keyifli ve huzurlu zamanlar planlamanın dışında başka sosyal ilişkilere de yer vermek ve arkadaşlarla zaman geçirmek yaz tatilinin daha verimli geçmesini sağlar. Tatil planı yaparken herkesin kendini mutlu hissedeceği aktivitelere de yer verilmelidir.

Ailece tatil yapmanın önemi

Tatil her şeyden önce birlikte vakit geçirmek için önemli bir fırsattır. Çünkü aile çoğu zaman birlikte keyif yapma fırsatı bulamayabiliyor. Hatta anne-babalar bazen çocuğunun gelişimiyle ilgili özel zamanlara tanıklık edememekten şikayetçi bile oluyor. Bu nedenle tatil dönemleri herkesin birbirini anlaması, dinlemesi ve ihtiyaçlarını fark etmesi açısından önem taşır.

Çocuklar anne ve babalarını mutlu görmeye ihtiyaç duyarlar. Anne-babanın gerginliği önce çocukları etkiler. Bu nedenle keyifli ve gerginlikten uzak zaman geçirmek ve bu mutluluğa çocuğun da tanık olması, aile içi güvenin oluşmasına ve çocuğun ruh sağlığına önemli oranda etki eder. ,

Tatilin eşler arası ilişkiye etkileri

Kışın yoğunluğu ve sürekli bir yerlere yetişme telaşı derken eşler birbirlerinden uzak kalabilir. Sonuçta da eşler genellikle keyifli bir şey için bir araya gelemedikleri gibi tüm aktiviteler de bir süre sonra görev gibi gelir. Fakat okulların kapanmasıyla birlikte zaman kısıtlamaları ortadan kalkar. Havaların geç kararması ve ısınması ile birlikte açık havada ailece vakit geçirilebilir. Anne-babanın çocuğu kontrol etme kaygıları azalacağından hem çocuklar ile anne-baba arasındaki hem de eşler arasındaki ilişkiler daha keyifli bir hal alır.

Aile içi dengeler değişir

İş ve okul gibi zorunlulukların getirdiği sorumluluklar ve kış döneminde anne-babaların ve çocukların sosyal ihtiyaçlarının yeteri kadar karşılanamaması, aile üyelerinin huzursuz ve mutsuz olmalarına neden olabilir.

Bu tür durumlarda aile üyeleri duygularını paylaşma ortamları bulamadığında bazı psikolojik sıkıntılar yaşayabilirler. Bu noktada aile bireylerinin tümünün birbirini anlaması, kendini rahat ve düzgün ifade edebilmesi, olumlu ve olumsuz tüm duyguların konuşulabilmesi ve dolayısıyla yaşanabilecek çatışmaların en aza indirilip etkin bir şekilde çözülebilmesi için etkili bir aile içi iletişime ihtiyaç vardır.

Birçok ailede bu iletişimin yetersiz olduğu ve bütün sorunların sıklıkla yaşandığı, sonuçta da huzursuzlukların, mutsuzlukların, ayrılıkların ve ciddi psikolojik problemlerin yaşanabildiği bilinir. Bu nedenle yaz dönemi aileler için bir fırsattır. Aile içinde okul gibi çok önemli bir gündemin ortadan kalkmış olması ciddi bir rahatlama sağlar. Kışın problemlerini yaza da taşıyıp huzursuzluğu devam ettirmek yerine yeni düzenlemelerin yapıldığı, birlikte keyifli zaman geçirilen ve sorunların konuşularak çözüm önerilerinin getirildiği bir tatil dönemi aile içi dengelerin olumlu yönde gelişmesine katkı sağlar.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Alice tatil keyfi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA