Özel ve farklı deneyim: ikiz çocuklar

Çiftler ikiz bebek beklediklerini öğrendiklerinde bu heyecanlarına şaşkınlık ve kaygı gibi duygular da eşlik eder. Ama unutmamak gerekir ki, ikiz bebek anne babası olmak bir ayrıcalıktır.

Giriş Tarihi: 10.8.2017 15:56 Son Güncelleme: 10.1.2018 14:13
Özel ve farklı deneyim: ikiz çocuklar
İkiz bebek sahibi olmak anne-babalar için, gerçekten çok farklı ve aynı zamanda da hoş bir deneyimdir. Çevreden gelen destek sözleri, "Ne güzel, ikisini birden büyütüp rahatlayacaksın" şeklinde olsa da, anne-babalar sürecin bu kadar da rahat olmayacağını daha ilk aylardan anlamaya başlar. Ancak zorluklarına rağmen ikiz bebeğe sahip olmak ilginç bir deneyim ve eğlenceli bir ev ortamı sağlayarak, anne-babanın yaşamına farklı bir anlam katar. Peki, iki bebeği birden aynı anda büyütürken, en çok nelere dikkat etmek gerekir? Fiziki görünümleriyle birbirlerine benzeseler bile öncelikle onların iki farklı birey olduklarının unutulmaması gerektiğini söyleyen Psikolojik Danışman Elvan Gezer Ucur, ikiz çocuk büyütmenin inceliklerini anlattı.

İkizlerin psikolojisi

Doğduklarından itibaren birlikte olan, aynı anne-babayı, aynı ilgi ve sevgiyi paylaşan ikiz kardeşlerde öncelikle "biz" kavramı gelişir. Aile içinde de "İkizler nasıl?", "İkizler bugün bunu yaptı" gibi ifadelerle farkında olmadan birbirilerini tamamlayan bireyler görünümü desteklenir. Onlar da her şeyi aynı anda paylaşmak, aynı anda büyümek, aynı anda bir şeylere sahip olmak ister ve "biz" kavramını geliştirmeye devam ederler. Halbuki ikiz çocuklar, isimleri ve kendilerine yönelik hitaplarda son derece hassas davranabilirler. Bu nedenle hem ev ortamında hem de okul gibi diğer sosyal çevrelerde isimleriyle kendilerine hitap edilmesi bireyselleşmeleri için önemlidir. Önceleri, ikiz çocukların ayrılmaması, birbirlerine en yakın kişiler olarak yaşamlarına devam etmeleri hatta aynı duygu ve düşünceleri yaşadıkları düşünülürdü. Şimdi ise her birinin zihinsel gelişimlerinin, ilgi ve yeteneklerinin, duygusal ve sosyal gelişimlerinin farklı olduğu görüşü yaygın. Bu nedenle onlara iki ayrı birey gibi yaklaşmak ve farklı ortamlar sunmak kişilik gelişimleri açısından son derece önemli. Gerçekten de ikiz çocukların günlük yaşamda duygularının ve davranışlarının farklılaşabildiği, okul yaşamlarında farklı başarılar edindikleri anne babalar tarafından da görülebilir.

Aralarında kıyaslama yapmayın

Aile tutumları ve çevre görüşü, ikiz çocukların birbirlerine bakış açılarını önemli ölçüde etkileyebilir. Birbirini tamamlayan bireyler olarak görülen ikizler, kendi farklılıklarını ortaya koymakta ve bağımsızlaşmakta zorlanabilirler. İkizinden farklı olmak, kıyaslanma riskini de artırabilir. Birbirlerinden bağımsızlaşma ihtiyaçlarını göz önüne alırsak ikizler için bu durum daha da önem kazanır. İkiz çocukların birbirlerine göre üstün ve zayıf yönlerini vurgulamak ve onları karşılaştırmak, kendi aralarında da aşırı güven ya da güvensizlik yaşamalarına neden olabilir.

İkizler birbirinin tamamlayıcısı ve kopyası olmamalı

Anne-babalar, bebekliklerinden itibaren ikiz çocuklarına aynı kıyafetleri giydirmek isteyebilirler. Ancak, ailelerin kendileri istemedikleri halde, ikiz çocuklarının aynı kıyafetler giymeleri konusunda ısrarcı davranmaları hatalı bir tutum olarak değerlendirilebilir. Her birinin merakları ve zevkleri farklıdır. Farklılıklarını görmek, başlangıçta çocukları da zorlayabilir, ancak birbirlerine benzedikleri yönleri kadar farklı özelliklerinden de keyif almalarının sağlanması gerekir.

Hazırlayan: Aytülike Keskin

ARKADAŞINA GÖNDER
Özel ve farklı deneyim: ikiz çocuklar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA