Kış alerjileri

Kış mevsimi, bazı alerjik hastalıkların tetikleyicisi olabilir. Astım, alerjik nezle ve egzama ise bunların içerisinde en yaygınları…

Giriş Tarihi: 25.8.2017 15:30 Son Güncelleme: 5.1.2018 15:55
Kış alerjileri

Hangi tip alerjiler görülüyor?

Kış aylarında alerjik hastalıkların sorun yaratmasının birçok nedeni vardır. Örneğin; astım belirtileri kendini daha çok göstermeye başlar. Özellikle İstanbul gibi deniz kenarında olan şehirlerde ev ortamında nem çok fazladır. Nemin çok fazla olması nedeniyle ev tozu akarları için çok uygun bir ortam oluşur. Kış aylarında kapılar genelde kapalıdır. Odaların sıcaklığının 25 derecenin üstüne çıkmasıyla ev tozu akarlarının miktarı artış gösterir. Çünkü ev tozu akarları nem oranı yüzde 65'in üstündeki ortamlarda ve 25 derecenin üstündeki sıcaklıkta, özellikle yatak odasında çok fazla olur. Bunun nedeni ise ev tozu akarlarının tekstil ürünlerinde yaşaması ve insanların deri döküntüleri ile kıl döküntülerinden beslenmesidir. 5 yıllık bir yatakta 5-10 milyon ev tozu akarı yaşar. Ev tozu akarına alerjisi olan çocuklar geceleri uyudukları zaman ev tozu akarlarından etkilenerek öksürük ve nefes sıkışmasına maruz kalır. Kış aylarında odalar kapalı olduğu için gribal enfeksiyonlar da çocuklara çok daha kolay geçer. Gribal enfeksiyonlar çocuklarda öksürük başta olmak üzere astım belirtilerini ortaya çıkarır. Astımlı ve alerjik nezleli çocukların akciğer ve burunları çok hassas olduğu için, özellikle kış aylarında evde daha fazla zaman geçirilmesi ile birlikte, parfümsüz temizlik malzemeleri ile temizlik yapılması ve parfümsüz deterjanla çamaşırların yıkanması faydalı bir yaklaşım olacaktır. Egzamalı çocukların kış aylarında egzamaları şiddetlenebilir. Çocukların fazla giydirilmeleri terlemeye neden olur ve kuru ciltleri olan egzamalı çocukların ciltleri daha da kuruyarak egzama belirtileri şiddetlenebilir. Cilt bariyerleri bozuk olan egzamalı çocukların ciltlerine ev tozu akarlarının alerjenleri girerek ev tozu akarına karşı alerji gelişmesine ve ileride astım, alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hava kirliliği olumsuz etkiliyor

Hava kirliliği, çocukların akciğerlerinde ve burunlarındaki mukoza tabakasında hasar oluşturur. Bu da alerjenlerin vücuda daha kolay girmesine, bronşların ve burunların hassaslaşmasına neden olabilir. Ayrıca alerjiyi de doğrudan artırabilir, akciğer gelişimini kötü yönde etkileyebilir. Şehirlerde kirli havanın nedeni trafik, endüstri ve inşaat sektörünün yarattığı hava kirliliğidir.

Okul ortamı etkili

Okullarda alerjiyi tetikleyen en önemli unsur gribal enfeksiyonlardır. Gribal enfeksiyonlar, astım ve alerjik nezle belirtilerini ortaya çıkaran en sık nedendir. Bu enfeksiyonlar alerjik olmayan çocukların da akciğer ve burunlarında hasar oluşturabilir, bu da burun ve akciğerlerin hassaslaşmasına yol açabilir. Hassas bronşları olan çocuklar çok daha kolay başka bir gribal enfeksiyona yakalanabilirken, parfüm ve sigara kokusuna da çok hassaslaşır.

Anne babalar önlem alabilirler

Anne babaların özellikle ev tozu akarına alerjisi olan çocukların yatak odasında halı bulundurmamaları, çocuklara peluş oyuncak almamaları, çocuğun yatağının ve yastıklarının kılıflarını haftada bir en az 55 derecede yıkamaları ve ütülemeleri faydalı olacaktır. Alerjisi olan ve sık grip geçiren çocuklar için ev temizliğinin kokusuz olan temizlik malzemeleri ile yapılması ve çamaşırların parfümsüz deterjan ile yıkanması çocuklar için faydalı bir yaklaşım olacaktır. Dış ortamda hava çok soğuk ya da kirli olduğunda dışarıda fazla kalınmaması faydalı olabilir. Gribal enfeksiyon olan çocukların okula gönderilmemesi ve evde istirahat ettirilmesi okuldaki gribal salgınların önüne geçebilir. Çocukların özellikle cildine temas eden kıyafetlerin yün içermemesi ve pamuk olması ve yorganların yün olmaması da alerjik hastalıklara karşı önlem olabildiği gibi mevcut alerjik hastalıkların da tetiklenmesini önleyebilir.

Hazırlayan: Işıl Evrim Akgün

ARKADAŞINA GÖNDER
Kış alerjileri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA