Anne sütünü arttırmak için 9 öneri

Bebeğin gelişimi açısından anne sütünün bol olması, çok önemlidir. Emziren annelerin beslenmede birkaç noktaya dikkat ederek süt miktarını koruması ve artırması mümkün!

Giriş Tarihi: 5.8.2017 14:24
Anne sütünü arttırmak için 9 öneri
Doğum sonrası bebeğinize kavuşmanın mutluluğunu yaşarsınız ve en önemli şeye sıra gelir: "Emzirmek". Kimi annelerin ilk başlarda sütü az gelebilir. Böyle bir durumda moral bozup pes etmek yok! Çünkü uzmanlar; ilk zamanlarda bazı annelerin sütünün az gelmesinin normal olduğunu, bebeğin gelişimini takiben sütün arttığını ve yoğunlaştığını söylüyor. Bu yüzden sizin yapmanız gereken; önce moralinizi yüksek tutmak, sonra da beslenmenize özen göstermek ve bol miktarda sıvı tüketmek. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, emzirme döneminde önemli besinler hakkında bilgi verirken, yapılan yanlışlara da değindi. Ayrıca yeni annelere anne sütünü artıran ve emzirme saatlerini stressiz, keyifli geçirmelerine yardımcı olacak özel ve süper bir çorba tarifi de verdi.

1.Karbonhidrat tüketiminizi kesmeyin

Yeni annlerin emzirme döneminde yaptıkları en büyük yanlışlardan biri, zayıflamak adına karbonhidrat tüketimini tamamen kesmeleridir. Emziren bir annenin beslenmesinde mutlaka; ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat içeren kaynaklara da yer vermeleri gerekir. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini artırmadığını ortaya koydu. Beyaz şeker yerine kaliteli karbonhidrat kaynakları olan tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.

2.Rezenenin gücünden yararlanın

Yapılan bilimsel araştırmalar; rezene tohumunun ve rezene çayının süt miktarını artırmakta yararlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca rezenenin aşırı tüketiminin ise süt üretimini tamamen durdurabileceği de bilinir. Bu nedenle rezeneyi sadece çay olarak tüketmek zorunda değilsiniz. Aynı zaman da suda haşlayarak veya az yağda çevirerek de tüketmeniz mümkün.

3.Yulaf ezmesi tüketin

Günde 1 kase yulaf ezmesi tüketiminin süt üretimini destekleyebileceği düşünülse de, bu etkisi tam olarak kanıtlanmamıştır. Bilimsel araştırmalar devam ediyor.

4.Fesleğenin etkisini unutmayın

Fesleğen bitkisinin de düzenli kullanımda anne sütünü arttırabileceği bilinir. Yemeklerinizde fesleğen kullanımına daha fazla özen gösterin.

5.Yeşillere daha çok yer açın

Koyu yeşil yapraklı sebzelerin anne sütünü artırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Salatalarınızda roka, maydanoz gibi yeşilliklere yer açabilirsiniz. Semizotu, ıspanak ve pazı gibi sebzeleri de haşlayarak, sebze yemeği şeklinde veya az yağda çok öldürmeden kavurarak tüketebilirsiniz.

6.Turuncuları sofranıza alın

Havuç, balkabağı, kavun gibi turuncu renkte olan ve beta karotenden zengin olan sebzeler süt üretimini artırmaya yardımcıdır. Havuç ve bal kabağını; çorbalarınızda, yemeklerinizde ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

7.Arpa mucizesi

Ülkemizde daha çok alkolsüz bira veya malt içecek olarak tercih edilen, arpa ile hazırlanmış yiyeceklerin veya çimlenmiş arpa suyunun, anne sütünün verimliliğini ciddi anlamda artırdığı gözlenmiştir. Ülkemiz için yeni bir kavram olsa da, birçok ülkede uzun zamandır anne sütünü artırmak için kullanılan bir tahıldır.

8.Protein olmadan olmaz

Sütün ana yapısında da yer alan protein, süt veren annelerin beslenmesinde yer alması gereken bir kaynaktır. Emziren anneler, her gün düzenli olarak süt, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmelidirler.

9.Bol sıvı tüketin

Süt üretiminin yeterli olmasında en önemli koşul, annenin tükettiği sıvı miktarıdır. Günde 3-3.5 litre sıvı tüketiminin süt miktarını artırmakta ciddi rol oynadığı uzun zamandan beri bilinir. Yeterli su tüketemeyen anneler; suyun yanı sıra; şekersiz bitki çayları, ayran, çorba ve şekersiz meyve kompostoları tüketerek sıvı tüketimlerini artırabilirler.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Anne sütünü arttırmak için 9 öneri
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA