Hamilelikte 13 sorun ve çözüm

Hamileliğinizi öğrenmeniz kalbinizde sevinç ve mutluluk rüzgarları estirse de, bazı endişeleri ve rahatsızlıkları beraberinde getirir. Bu da genellikle sağlıkla ilgili kaygılardır. Rahat bir hamilelik için ise bazı konulara dikkat etmeniz yeterli olur.

Giriş Tarihi: 15.8.2017 17:09 Son Güncelleme: 10.1.2018 10:02
Hamilelikte 13 sorun ve çözüm

Bir canlıyı içinizde büyütmek ve onu dünyaya getirmek mucizevi bir olgudur. Hatta doğum, doğanın kadınlara bir hediyesidir. Bu süreç anne adayları için unutulmayacak hatıralara ve yepyeni bir hayata açılan kapıdır. Bazı anne adayları, salgılanan hormonlar nedeniyle hamileliklerinde kimi zaman mutlu mesut dönemler geçirirken, kimi zaman da birtakım sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Bu süreçte anne adaylarının yaşayabileceği sorunları ve çözüm önerilerini Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç'tan öğrendik.

Baş ağrısı ve ateş

Normal düzeyde asetaminofen içeren ilaçlarla yetinmelisiniz. Bununla beraber ibuprofen ve naproksen etken maddeleriyle üretilen her türlü antienflamatuar'dan uzak durmalısınız. Çünkü bunlar, bebeğinizde kalp problemlerine sebebiyet verebilir ya da özellikle hamileliğinizin üçüncü 3 aylık döneminde amniyotik sıvının azalmasına neden olabilir.

Öksürük

Bal yemeyi ya da pastil kullanmayı deneyin. Bunlar boğazınızı bir tabaka ile kaplayarak rahatsızlığı yatıştırmaya yardımcı olurlar. Çoğu öksürük şurubu C kategorisi ilaçlar olarak değerlendirilir. Bu ilaçlar insanlar üzerinde denenmemiştir ve hayvan testlerinde de fetüs için riskler taşıdığına dair bulgulara rastlanmıştır.

Bel ağrısı

Hamilelik süresince diyete dikkat edilmeli, aşırı yemekten kaçınılmalı, kilo alımı kontrollü yapılmalıdır. Düzenli egzersizlerle bel kasları kuvvetlendirilmelidir. Ayrıca hamileliğin son dönemlerine kadar aynı zamanda bel ağrısı nedeniyle uyku problemleri de yaşanabilir. Bu gibi durumlarda da rahat ve kaliteli bir uyku uyuyabilmeniz için özel olarak tasarlanmış hamile yastıkları kullanabilirsiniz (Örneğin; Shuma Hamile Yastıkları). Hamile yastıkları hamilelik döneminde anne adaylarının daha konforlu ve rahat uyku uyuyabilmesini sağlar.

Bakteriyel enfeksiyonlar

Eğer vücudunuzda kendi kendine geçmeyen bir enfeksiyon varsa, doktorunuz size B kategorisinde bulunan penilisin, eritromisin, amoksisilin ya da azitromisin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Ancak tetrasiklin, doksisiklin ve minosiklin almamaya özen göstermelisiniz, çünkü bunlar bebeğinizin dişlerinde renk değişimine sebebiyet verebilir.

Bulantılar

Hamilelik bulantıları 4-8. haftalarda başlar,10. haftada pik yapar ve 14. haftaya kadar devam eder. Bulantıyı arttırıcı (Örneğin; aşırı gürültü, ışık ve koku) olabilecek ortamlardan uzak durmak, yemek yapmak, temizlik maddelerini kullanmamak, yağsız ve kokusuz yiyecek maddeleri tüketmek bulantıyı önleyebilir. Şiddetli bulantı ve kusmalarda doktora başvurarak, idrarda keton çıkması durumunda gerekli tıbbi tedaviyi uygulamak gerekir.

Mide yanmaları

Mide yanması şikayeti "saç çıkarma" diye adlandırılan 20-25. haftalarda ortaya çıkar. Bu durumda yemek öğün sayısı artırılmalı, çok miktarda yemek yenmeli, gaz yapabilecek yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, yatmadan hemen önce yemek yenmemelidir. Doktorun önerdiği asit giderici ilaçlar da alınabilir.

Kabızlık ve hemoroit

Bol sıvı alınması ve posalı gıdaların tüketilmesi şikayetleri azaltır. Lifli gıdalar, kepekli ekmek, yulaf ezmesi, barbunya, kepekli makarna, kayısı, incir, üzüm, bezelye, pırasa, pirinç gibi gıdalar hastayı rahatlatır. Sabah kahvaltısından önce ılık su alınması ve egzersizi arttırmak faydalıdır. Daha ileri durumlarda doktora başvurmak gerekir. Hemoroit durumunda; kabızlığı önlemek, lokal anestezik pomatlar kullanmak, uzun süre ayakta durmamak, aşırı ıkınmamak gerekir.

El ve ayaklarda uyuşma

Bu durum genellikle sinir baskısına bağlı olabileceği gibi vücut kan seviyesinde kalsiyum ve çeşitli minerallerin azalmasına da bağlı olabilir. B1, B2 vitamin ve demir içeren ilaçlar faydalı olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu

Bol su içmek, idrarı uzun süre tutmamak, tuvalette genital bölgeyi önden arkaya doğru temizlemek ve cinsel ilişkide hijyene dikkat etmek idrar yolu enfeksiyonunu önler.

Ödem

Özellikle hamileliğin son dönemlerinde belirginleşen ödemleri azaltmak için uzun süreli hareketsiz bir şekilde ayakta kalmamak, tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak ve dinlenirken ayakların altına bir yastık koyup yükseltmek gerekir. Bacaktaki ödemlere el ve yüzlerdeki şişliklerin de eklenmesi preeklampsinin (hamilelik hipertansiyonu) bir işareti olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Mantar enfeksiyonu

Hamilelikte vücut direnci düştüğü için bazı enfeksiyonlara yatkınlık olabilir. Özellikle genital bölgenin sıcak havalarda nemli kalması mantar enfeksiyonu için zemin hazırlar. Bu yüzden anne adayları pamuklu iç çamaşırı tercih etmelidirler.Mantar enfeksiyonu Hamilelikte vücut direnci düştüğü için bazı enfeksiyonlara yatkınlık olabilir. Özellikle genital bölgenin sıcak havalarda nemli kalması mantar enfeksiyonu için zemin hazırlar. Bu yüzden anne adayları pamuklu iç çamaşırı tercih etmelidirler.

Göğüs sarkması

İlk yapacağınız kendinize uygun bir sütyen almaktır. Genellikle hamilelik sütyenleri daha kalın askılı olup daha kavrayıcı özelliklere sahiptirler. Böylece göğüslerinizdeki büyüme nedeniyle ortaya çıkan sarkma riskine karşı onları koruyabilirsiniz. Tabii bazı egzersizlerde bu sarkmaya karşı göğüslerinizi korur. İki elinizin avuç içlerini birbirine değdirip kollarınızı kaldırmak ve ellerinizi birbirine itmek bunlardan biridir.

13 Bacak krampları

Uzun süre oturmaktan ya da uzun süre yürümekten kaçının. Kalça kaslarınızı gerecek egzersizler yapın. Doktorunuza danışarak magnezyum ya da kalsiyum tabletleri kullanın.

Hazırlayan: Aytülike Keskin

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamilelikte 13 sorun ve çözüm
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA