Hamilelikte korkular

Her anne adayı, içinde bulunduğu koşullara bağlı olarak hamileliği diğerlerinden daha farklı şekilde yaşayabilir. Kimileri bu dönemi sakin bir şekilde atlatırken kimileri ise bazı korkular yaşayabilir.

Giriş Tarihi: 16.8.2017 17:11 Son Güncelleme: 10.1.2018 09:53
Hamilelikte korkular
Hamilelik esnasında korkular hissetmek, endişeler duymak çok doğal bir durumdur. Neredeyse her anne adayı, hamilelik esnasında bu korkuları duyar. Bu korkuların hamilelik sürecinde yaşanan değişimlerden dolayı olduğunu bilmeniz, sizin daha güzel bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır. İşte Psikolog Burcu Subaşı, 9 ay boyunca anne adaylarının ne gibi korkular yaşayabileceği ve yapılabilecekler konusunda bilgiler verdi.

Fizyolojik, biyolojik ve psikolojik değişikliklere hazırlanın

Hamilelik, bir kadının yaşamında edindiği eşsiz deneyimlerden biri olmakla birlikte; kadında farklılık yaratan ve kendisini özel hissettiren bir süreçtir. Bu süreçte hamile olan kadın hem fizyolojik hem biyolojik hem de psikolojik olarak birtakım değişiklikler yaşar. Yaşanan bu değişikliler anne adayı tarafından bazen de kaygı verici değişimler olarak hissedilip yorumlanabilir. Hamilelik döneminde yaşanan kaygı ve endişe durumlarını ilk 3 ay, ikinci 3 ay ve son 3 ay şeklinde periyotlarla değerlendirmek faydalı olur. Hamilelik kaygısı, kişinin hamilelik dönemini kapsadığı gibi hamilelik öncesinde nasıl bir kişilik olduğuyla da ilgili bir dönemdir. Kişinin hamilelik öncesi prognozu (öngörüsü) daha kaygılı ve daha endişeli bir kişilik örüntüsüne işaret ediyor ise hamilelik döneminde kaygılar yoğunlukla açığa çıkar.

İlk 3 ay:

Bebekle ilgili kaygılar ortaya çıkar

Anne adayı hamileliğinin ilk dönemlerinde hamile kalıp kalmadığı ile ilgili farklı duygular yaşar. Eğer anne adayı planlı ve isteyerek hamile kalmış ise aile ve annede mutluluk duygusu hakimdir. Bu sürecin ardından annenin başlayan ve devam eden fiziksel rahatsızlıkları kimi zaman mutsuz olmasına neden olabilir. Özellikle hamileliğin ilk aylarında sıkça görülen bulantı ve kusma nöbetleri günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Bunun dışında hamileliğin ilk günlerinde ilaç kullanımındaki bilinmeyenler, bebeğin kalp atışını duyma kaygısı ve bebeğin hareketinin sürekliliği anne adaylarının sıkça duygu değişimi yaşamasına neden olabilir.

İkinci 3 ay:

Aşırı kilo alımı anneyi mutsuz edebilir


İlk aylarda kilo kaybının ardından sonraki aylarda da hamilenin kilo alımı ile birlikte vücut kitle endeksinin normal beden kitle endeksinin üzerine çıkıyor olması ve anne adayının vücut deformasyonunun gözle görülür bir hal alması gibi durumlar birtakım depresif belirtilere neden olabilir. Annenin kilo alma ve hamilelik sonrasında bu kiloları verememe kaygılarına dönüşebilir. Bu durumu diğer depresif nöbetlerden ayırt etmek ve bu ekstrem durumdan kaynaklandığını bilmek faydalı olacaktır. Hamilelik 9 aylık uzun bir süreçtir. Bu dönemde annede görülen duygusal değişimler, hormonlardan da kaynaklanır. Anne adayı, yaşadığı olaylardan hamile kalmadan önceki haline göre daha çabuk etkilenebilir. Her anne adayı bu süreçte en çok bebeğini merak eder, en ufak bir terslik olduğunu düşündüğünde panik yapabilir. Bu nedenle bebeğin gelişim kaygıları ve anne karnında yapılan bebek anomali testleri sonrasındaki kaygılar anneyi strese sokan durumlardır. Özellikle fiziksel olarak değişmeye başlayan anne adayında kilo alımına bağlı olarak, uyku ve yeme düzeninde değişim yaşanabilir.

Son 3 ay:

Doğum korkuları ortaya çıkar


Anne adaylarının bakım ve ihtiyaçlarının eksiksiz tamamlandığı, eşleri tarafından desteklendiği, güvende, mutlu ve konforlu bir hamilelik geçirmesi; hem bebek hem anne hem de doğum sürecini olumlu etkileyecektir. Bu süreçte baba adaylarının hamilelik, doğum ve bebek bakımı gibi konularda bilgi sahibi olması ve bu sürece yakından dahil olması, süreçteki paylaşımların artmasına, anne ve bebeğin güvende hissetmesine ve sürecin daha sağlıklı tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamilelikte korkular
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA